ontwerp & realisatie >> edening

gemeentelijke plannen

Bijvriendelijke Projecten in uitvoering

collage maastricht zoemt

Pilot bloeiende bermen Maastricht Oost

Om de biodiversiteit in de stad te versterken heeft de gemeente Maastricht een Pilot bloeiende bermen Maastricht Oost opgestart. Langs de Molenweg en Oude Molenweg, aan de rand van de stad, worden bloeiende bermen aangelegd. Deze plannen zijn uitgewerkt door de gemeente in samenwerking met het CNME en IKL en worden in het najaar 2020 en deels begin 2021 aangelegd. Dit afhankelijk van de weersomstandigheden.

Biodiversiteit aan de Groene Loper

De gemeente Maastricht samen met het Projectbureau A2 Maastricht, Ballast Nedam Development en het CNME werken samen om de biodiversiteit op de Groene Loper te versterken en nog bijvriendelijker te maken. Een aantal van de groene projecten aan de Groene Loper zijn komende weken in uitvoering, andere projecten zijn pas in de voorbereidingsfase.

De rotonde Scharn een sierlijk accent

De rotonde gelegen aan de Groene Loper wordt (deze week) aangeplant met maar liefst tien verschillende soorten lavendel. Zo wordt de rotonde volgend jaar een sierlijk bloeiend accent en een oase voor de bijen en vlinders!

Bloembollenbijenlint

Aan de Groene Loper vanaf de rotonde richting het noorden aan twee kanten van de loper worden lange stroken met bloembollen aangeplant. Zo ontstaat een sierlijk en kleurvol bloembollenlint van 230 meter lang. Vroeg in het voorjaar is er niet veel voedsel voor de bijen en juist in deze tijd gaan verschillende soorten krokussen, narcissen, chionodoxa’s en tulpen zorgen voor voedsel voor de bijen. Deze kleurvolle bloeiende mix is speciaal ontworpen en samengesteld voor deze locatie. Ook voor het Kasteel Geusselt, aan de noordelijke kant van de Groene Loper, wordt een uniek samengesteld voor die locatie bloembollenmix (180 meter) aangeplant. Deze mix verschilt qua karakter en samenstelling, maar is even bijvriendelijk als de bloembollenmix in de buurt van de rotonde.

"Bed & Breakfast’s" voor de wilde bijen

Op meerdere locaties langs het tracé worden "Bed & Breakfast’s" voor de wilde bijen aangelegd. Na de realisatie kunnen de wilde bijen zich nestelen in een bijenlint van een mergellaag, speciaal voor deze locatie ontworpen bijenhotels of gewoon in de grond en zich voeden dankzij de rijkelijk bloeiende bloemenweides in de directe nabijheid.

collage maastricht zoemt