ontwerp & realisatie >> edening

laatste nieuws

Het laatste nieuws en groene evenementen

We houden u graag op de hoogte van de laatste groene ontwikkelingen en de evenementen die op de agenda staan. Heeft u hier iets aan toe te voegen, stuur uw bericht naar aanmelden@groen-maastricht.com.

Geef je stem met de Enquête Groenbeheer

Geef je stem met de Enquête Groenbeheer

11 juli 2017

De gemeente verzorgt het beheer van het openbaar groen in onze stad. Komend jaar wordt het beleid hiervan opnieuw vastgesteld. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, wil zij graag ook uw ervaringen met het groenonderhoud daarbij betrekken.

De keuzes die de gemeente maakt bij het ontwikkelen van beleid op dit gebied, zien de inwoners direct terug op straat. De gemeente wil graag samenwerken met u om hierin de juiste keuzes te maken. Met behulp van een vragenlijst wil de gemeente inventariseren hoe u aankijkt tegen een aantal onderdelen. Deze onderdelen wegen mee bij het opstellen van beleid rondom het groen in Maastricht.

Start proef sociaal groenbeheer Tapijn

Start proef sociaal groenbeheer Tapijn

19 juni 2017

Tapijntuin neemt groenbeheer voor z’n rekening
Op 15 juni gaf wethouder Jim Janssen (Seniorenpartij, Stadsbeheer) het startsein voor de pilot sociaal groenbeheer Tapijn. Tijdens deze een jaar durende proef, beheren vrijwilligers de groenvoorziening van de Tapijnkazerne en een deel van het Aldenhofpark. De pilot past binnen de transitie van de voormalige Tapijnkazerne naar een nieuw openbaar park en het beheer van openbaar groen door bewoners en bedrijven.

Het initiatief voor de pilot is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Maastricht, KNHM (Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij) en boerderij Daalhoeve. KNHM ondersteunt de Tapijntuin met advies. Daalhoeve beheert het dierenpark en heeft de nodige ervaring met sociaal groenbeheer in Maastricht.

Mijn groen Maastricht
De gemeente ondersteunt het initiatief van de Tapijntuin om haar maatschappelijke doelstellingen uit te breiden met sociaal groenbeheer. Het initiatief past binnen Mijn Groen Maastricht, het project waarbij inwoners zelf groen kunnen beheren. Zelfbeheer heeft een sociaal-maatschappelijk doel om de betrokkenheid voor de woonomgeving te vergroten door mensen verantwoordelijkheid hiervoor te laten nemen. De meerwaarde zit in ‘samen doen’.

Tapijntuin
De pilot sluit goed aan bij de werkzaamheden en doelstellingen van de Tapijntuin. De Tapijntuin werkt aan bewustwording van een gezonde levensstijl, educatie over duurzame voedselcultuur en versterken van saamhorigheid in de stad. Tijdens de proef gaan vrijwilligers aan de slag onder professionele begeleiding van de tuinman van de Tapijntuin. Onder de vrijwilligers zitten buurtbewoners, gepensioneerden, vluchtelingen en studenten uit Maastricht maar ook mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en/of cliënten die behoefte aan dagbesteding hebben. De Tapijntuin is nog op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@tapijntuin.nl.

Naast het kweken van bijzondere planten en kruiden (zoals vergeten groente, eetbare bloemen, wilde kruiden) heeft de Tapijntuin zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld tot een sociale tuin. Projecten voor ouderen en kinderen met obesitas, lunches met vluchtelingen, bewegen met Tunde, het zijn allemaal activiteiten met een maatschappelijk en sociaal karakter. De tuin is voor iedereen gratis te bezoeken om te ruiken, proeven en voelen of voor vragen over bijzondere planten en kruiden (zie www.tapijntuin.nl voor openingstijden en activiteiten).

Pioniersronde van Maastricht

Pioniersronde van Maastricht

31 mei 2017

Heb jij een initiatief waar Maastricht een mooiere en socialere stad van wordt? En heb je geld of hulp nodig om het initiatief te realiseren? Doe dan mee met de Pioniersronde en maak kans op € 5.000 van gemeente Maastricht!

Meer informatie en aanmelden op: www.pioniersronde.nl

Duurzame Dinsdag 2017

Duurzame Dinsdag 2017

9 mei 2017

Duurzaam idee of initiatief? Doe mee met Duurzame Dinsdag!
De eerste dinsdag van september 2017 is alweer de 19e ‘Duurzame Dinsdag’. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt de duurzame dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen.

Waarom Duurzame Dinsdag?
Duurzame Dinsdag heeft als doel het kabinet te stimuleren duurzame ideeën en initiatieven te faciliteren en initiatiefnemers de mogelijkheid te geven om via deze weg het initiatief of idee een impuls te geven. Zo worden zowel de maatschappij als de politiek gestimuleerd om een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving.

VHG en Duurzame Dinsdag
Duurzame dinsdag wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerkingspartners uit het bedrijfsleven, waaronder VHG. Op Duurzame Dinsdag reikt VHG de VHG Groenprijs uit, deze prijs zal worden uitgereikt aan een idee of initiatief dat groen naar de buurt brengt. Vorig jaar ging deze prijs naar NLGreenlabel.

Kijk snel op www.duurzamedinsdag.nl en dien jouw idee voor 15 juni in!

Kikkerdrilmiddag in Maastricht

Kikkerdrilmiddag in Maastricht

29 maart 2017

In de lente worden vooral de bruine kikkers weer actief en zorgen voor heel veel kikkerdril. Ouders met kinderen kunnen op woensdagmiddag 12 april 2017 vanaf 14.00 uur op verschillende kinderboerderijen en bij de dierenambulance in Maastricht een beetje kikkerdril (of kikkervisjes, je kunt de natuur niet dwingen!) afhalen om die thuis te verzorgen tot het kikkertjes zijn. Die kunnen vervolgens teruggebracht worden naar plek waar de dril of de kikkervisjes werden afgehaald. Een ‘gebruiksaanwijzing’ krijg je er natuurlijk bij. Je hebt thuis een plastic of glazen bak van ± 46 x 26 x 24 cm nodig. Neem op 12 april een schoon jampotje mee!

Op iedere locatie kun je mooie knipplaten krijgen, zoals een vliegenhapper, een kikkermasker of een bouwplaat kikker.

Boerderij Daalhoeve in Daalhof
Boerderij Oan Köbbes bij Maasveld
Kinderboerderij Limmel
Dierenambulance aan de Francois de Veyestraat
Kinderboerderij bij de Dwaze Herder bij Gronsveld

ENCI-groeve binnenkort voor publiek toegankelijk

ENCI-groeve binnenkort voor publiek toegankelijk

24 februari 2017

Vanaf woensdag 12 april - 14.00 uur is de ENCI-groeve via een gloednieuw wandelpad toegankelijk voor het publiek. Ook de trap die in 2015 werd gebouwd, gaat dan open. De route door de groeve symboliseert een deel van de oude Luikerweg tussen Maastricht en Luik.

Wandelpad van trap naar Châlet D’n Observant
Na de afdaling van de trap word je een stukje door het oude mergelgangenstelsel geleid. Langs de nieuw aangelegde kalkgraslanden en via het natuurbad en de vijver ‘Onder D’n Olifant’ onder Hoeve Lichtenberg, wandel je vervolgens naar de overgangszone. Deze zone ligt op een spectaculaire plek tussen de groeve en het bedrijventerrein. Van daaruit kun je via een tijdelijke voetgangersbrug door wandelen naar Infocentrum Châlet D’n Observant.

Openingstijden en toegankelijkheid
Het wandelpad door de groeve is van 12 april tot 1 september dagelijks geopend van 8 tot 20 uur. Van 1 september tot 1 april is de groeve voor publiek geopend van 9 tot 17 uur. Helaas is de groeve door de hoogteverschillen niet toegankelijk voor minder-validen. Honden zijn niet welkom omdat er voor begrazing van de kalkgraslanden schapen en geiten los in de groeve lopen. Zij hebben in de besloten groeve geen vluchtmogelijkheden en kunnen van afgronden storten als ze opgejaagd worden.

Werkzaamheden
ENCI is momenteel volop bezig om de directe omgeving van het wandelpad veilig in te richten. In het zuidelijk deel van de groeve wordt tijdens de komende winter van 1 november tot 1 mei nog kalksteen gewonnen. Dat is nodig om de groeve op te kunnen leveren conform het Plan van Transformatie. In deze maanden blijft de groeve voor wandelaars toegankelijk vanaf de trap, maar kan niet de doorsteek worden gemaakt naar Infocentrum Châlet D’n Observant.

Publieksdag op 12 april
Wandelaars zijn 12 april vanaf 14.00 uur van harte welkom om de groeve via de trap en het nieuwe wandelpad te verkennen! Natuurmonumenten en Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied organiseren dan een speciale publieksdag om de bezoekers op een leuke manier kennis te laten met het opengestelde deel van de groeve.

Kapvergunning voor bomen Stadspark Maastricht

Kapvergunning voor bomen Stadspark Maastricht

22 februari 2017

Minstens honderd bomen in het Stadspark zijn vanochtend geselecteerd en gemerkt voor de kap, tijdens een actie van Milieudefensie. Voor de 5 miljoen liter melk die Maastrichtenaren per jaar drinken is een oppervlakte van minstens 8 Stadsparken nodig om soja te verbouwen, waar wij onze koeien mee voeren.

Voor de Nederlandse zuivelproductie is er de afgelopen 20 jaar oerwoud en andere natuur ter grootte van 90.000 voetbalvelden verdwenen in Zuid-Amerika. De actie in het Stadspark is onderdeel van een landelijke actiedag waarbij 15 stadsparken symbolisch worden gekapt om mensen bewust te maken van de gevolgen van de sojateelt in Zuid-Amerika.

Anne Lefevre: "Als in Maastricht het Stadspark afgesloten zou worden om plaats te maken voor een sojaplantage zou de stad te klein zijn. In Zuid-Amerika heeft de ontbossing en landonteigening voor grootschalige sojateelt van de afgelopen twintig jaar nog steeds impact op de lokale bevolking".

Milieudefensie wil dat we in Nederland onze koeien voeren met Europees veevoer. Consumenten kunnen in de supermarkt kiezen voor een biologische melk of besluiten om minder melk en zuivel te kopen.

Faunawatch winnaar groen lintje 2017

Faunawatch winnaar groen lintje 2017

21 februari 2017

Groen Links Maastricht heeft het initiatief Faunawatch onze voormalige groene gezichten Tim en Ivi Huijsmans uitgeroepen tot winnaar van het Groen Lintje 2017 wegens haar inzet voor het welzijn van dieren en de bescherming van dieren door activiteiten, educatie en acties.