ontwerp & realisatie >> edening

mijn groen maastricht

In uw eigen straat/buurt

collage inspiratie voorbeeld

Een geveltuintje of boomspiegel aanplanten

Als een stoep te smal is voor een voortuin dan past vaak nog wel een geveltuin. De straat krijgt daardoor een fleurig aanzien en het is bovendien plezierig voor het klimaat. De planten vangen stof op en geven koelte af. Alle informatie om zelf aan de slag te gaan met geveltuinen en/of boomspiegels vindt u in onze Geveltuinen en Boomspiegels Folder. Extra informatie over boomspiegels vindt u in Algemene Informatie Boomspiegels en Beplantingsvoorbeelden voor Boomspiegels.

Bomen aanplanten

Woont u in een straat of wijk met weinig bomen, u kunt hier verandering in brengen door zelf een boom aan te planten in u voortuin. Gemeente Maastricht wilt dit stimuleren door bomen beschikbaar te stellen aan geïnteresseerden. Houdt voor de voorwaarden de nieuwsberichten van deze website in de gaten. U kunt natuurlijk ook zelf aan de slag, voor meer informatie over bomen kunt u terecht bij de bomenstichting.

Samen tuinieren en creëren

Is erbij u in de buurt een braak liggend stukje grond waar u graag met de buren een collectieve moestuin begint of is er een perkje in de straat waar u graag met anderen een speeltuin creëert voor de kinderen uit de straat? Gemeente Maastricht staat open voor uw ideeën en denkt graag mee in de mogelijkheden.

Zelf zaadbommen maken

Doe samen met een aantal vrienden een guerilla gardening-actie door zaadbommen te maken en in de stad rond te strooien. Uit deze bollen met klei, biologische compost en biologische zaden groeien vele verschillende bloemen met veel voeding voor bijen.

Zo maak je ze:
Neem 3 handen vol kleipoeder, 2 handen vol biologische compost en ongeveer 10 gram gemengde biologische bloemenzaden. Roer het goed door elkaar. Spuit met een plantenspuit ongeveer 100 ml water er doorheen totdat het aan elkaar blijft kleven. Maak hiervan bollen van ongeveer 3 cm doorsnee. Je kan ze dan meteen gebruiken door ze in de openbare ruimte te strooien op plekken met aarde. Wil je ze bewaren? Droog ze dan in de oven op maximaal 50 graden. Als ze goed droog zijn, kun je ze ongeveer 2 jaar bewaren.

collage inspiratie voorbeeld