ontwerp & realisatie >> edening

groen maastricht

Tuinzicht Lichtenberg

voor een groene verbinding in de buurt en regio

De tuin ontleent zijn naam aan de ruïne "Lichtenberg" die tegenover de tuin ligt, aan de andere kant van de Maas.

Tuinzicht Lichtenberg staat voor verbinding met onze natuur, met ons voedsel, met de stad en met de regio. Het is een stadslandbouwinitiatief met als doel meewerken aan een groene, duurzame toekomst, op een zo natuurlijk mogelijke manier. Dit houdt o.a. in het samenwerken en delen van elkaars kennis, het verder ontwikkelen van het project, het zoveel mogelijk gebruik maken van biologische zaden, en geen gebruik maken van kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Iedereen is hierbij welkom, mét en zonder lichamelijke beperkingen.

Het midden van de tuin

Het middelpunt vormt de ster: de ster van Maastricht. Zij staat voor samenhang en verbinding tussen de verschillende onderdelen. In het midden van de ster is een appelboom geplant. Onder deze appelboom komt een rustpunt voor alle deelnemers van de tuin.

De buurttuin

Vanuit de schuur gezien links van de ster ligt het gedeelte dat door de leden van Tuinzicht Lichtenberg wordt bewerkt. Er is een gedeelte voor mensen die een stuk grond zelf bewerken en een gedeelte voor mensen die deelnemen aan het "Samen Tuinieren/Permacultuur" project. Aan de rechterkant van de ster zijn we nu klaar met de bouw van enkele "tuinen op hoogte", bedoeld om mensen die niet (meer) zo mobiel zijn de gelegenheid te geven op kleine schaal te kunnen tuinieren. In een gedeelte van de tuin zijn vier jaar geleden fruitbomen geplant, die nu al een echte boomgaard gaan vormen. Zo is er voor ieder wat wils. Uitgangspunt is zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische zaden (gedeeltelijk vrij beschikbaar) en planten.

Restaurant Semplice e Bueno

In de Rechtstraat ligt "Semplice e Buono", een unieke Italiaanse specialiteitenwinkel in één van de mooiste straten van Maastricht. Een gedeelte van de groenten voor dit restaurant wordt op Tuinzicht Lichtenberg geteeld.

Scholen

Iedere woensdag- en donderdagochtend komen de leerlingen van de vierde en vijfde klas van de Bernard Lievegoedschool naar de tuin om onder begeleiding van hun leraren te werken en spelend te leren op hun eigen stuk tuin. Verder heeft BSO De buitenkans/kindcentrum De kindertuin (stg. Istia) interesse aan deelname voor een middag per week.

Kruidenhoekjes

Birgitta van Drie coördineert het kruiden- en bloemenplan; verdeeld over de tuin zijn er leuke perken en hoekjes aangeplant. Onderhoud wordt samen gedaan.

De schuur

De oude schuur is helemaal gerenoveerd. Er is een keuken, een ontmoetingsplaats met grote tafels, en sanitair. Alles door de leden gerealiseerd. Buiten op het terras is het goed toeven, met een kop koffie of, op de samentuindagen, tijdens de gezamenlijke lunch.

Lid worden?

Stichting Tuinzicht Lichtenberg biedt de mogelijkheid voor een leuke hobby tegen zeer beperkte kosten. Voor 2018 is de contributie vastgesteld op 25 Euro, plus 0,25 Euro per m2 voor het eigen stukje grond. Je vindt ons aan de Balsemienbeemd tussen de Oosterweg en de Maasvelderweg. Vanuit het gouvernementsgebouw in Maastricht rijd je langs de Maas richting Eijsden. De laatste afslag van Heugem neem je links. Daar aan de rechterzijde staat een huis (oude boerderij), Oosterweg 99. Hierachter bevindt zich de tuin.

Contact

Tuinzicht Lichtenberg
aan de Balsemienbeemd tussen de Oosterweg en de Maasvelderweg

www.tuinzichtlichtenberg.nl
facebook tuinzicht lichtenberg facebook
twitter tuinzicht lichtenberg twitter

Routebeschrijving

Vanuit het gouvernementsgebouw in Maastricht langs de maas rijden richting Eijsden. De laatste afslag van Heugem neem je links. Daar aan de rechterzijde staat een huis (oude boerderij), Oosterweg 99. Achter dit huis ligt het prachtige Tuinzicht Lichtenberg.