ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groene gezichten: Janna Navis en Esther van de Pas

Janna Navis en Esther van de Pas

we willen mensen in de stad opnieuw met de natuur verenigen

Enige tijd geleden konden initiatieven, die als doel hebben Maastricht natuurlijker en groener te maken, zich inschrijven voor stadsgoud. Uiteraard was Groen Maastricht ook aanwezig bij de prijsuitreiking. De genomineerden moesten hun idee pitchen en konden in de prijzen vallen. Die dag was ik flink verrast door het idee Expeditie Zilverschoon. Janna Navis en Esther van de Pas hadden een ludieke manier bedacht om mensen meer te leren over eetbaar groen in hun eigen stad. Ze wonnen die dag een bedrag van 5.000 euro. Dit bedrag maakt het voor hen mogelijk om een aantal wandelingen te organiseren, waarbij plantjes en kruiden worden geplukt, bereid en opgegeten.

Onze nieuwsgierigheid was geboren en we vroegen hen om Groene Gezicht te worden. Beiden stemden in en zo zijn we dan nu in gesprek op de locatie van Caracola. De mobiele keuken van Expeditie Zilverschoon ontstond in opdracht van SoAP voor een wijkproject in De Heeg. Esther maakte de keuken in samenwerking met diverse wijkbewoners. Het werd gemaakt van winkelwagens en uitsluitend van gebruikte materialen. Het resultaat is verbluffend en al mooi als kunstobject an sich. Leuk is dat de keuken volledig werkt op eigen energie. Esther: "Na dit project werd de keuken niet meer gebruikt. Dat vond ik jammer. Gelukkig kwam Janna met een idee waarbij de mobiele keuken nieuw leven ingeblazen werd." Als beeldend kunstenaar werd Janna namelijk vorig jaar gevraagd om mee te doen aan de KunstTour Maastricht. Het leek Janna leuk om de bezoekers al wandelend natuureducatie te geven. Esther bedacht als aanvulling op Janna’s idee om eten daaraan te verbinden en had daarvoor deze mobiele keuken paraat staan. Zo ontwikkelden ze samen voor de KunstTour Expeditie Zilverschoon. Door deze aanvulling kon het idee van Janna nog meer floreren. Expeditie Zilverschoon werd positief ontvangen binnen de KunstTour. Ze besloten daarom mee te doen aan stadsgoud.

Expeditie Zilverschoon heeft als functie om de mensen in de stad opnieuw met de natuur te verenigen. Centraal staan daarbij de wilde planten, die vaak als onkruid bestempeld worden, maar zeer nuttig zijn voor de mens. Eigenlijk is het hele oude oerkennis die we weer leren kennen. Iedereen is welkom bij deze wandelingen. Er zijn nog diverse locaties die ze willen bezoeken. De wandelingen duren ongeveer een uur en vinden plaats op verschillende terreinen in Maastricht waar op het gebied van natuur veel ontwikkelingen gaande zijn. Iedere locatie heeft daardoor zo zijn bijzonderheden met eigen planten en charmes. Dat maakt het zelfs leuk om aan alle expedities mee te doen.

Deze dames zijn beiden zeer creatief en delen deze passie als collega’s, maar ook als vriendinnen. Zo is Janna beeldend kunstenaar van beroep. Binnen haar werk heeft de natuur een steeds grotere rol gekregen. Ze is dol op de natuur en was ook niet voor niets een tijdje boswachter van beroep. Tijdens haar afstudeerproject aan de kunstacademie kreeg de natuur een grote rol. Hierover is een mooi artikel geschreven in het NRC: Rijdende plant en lokaal vol bomen. Zeker de moeite waard om te lezen.

Esther is kunst- en theatervormgever. Ze ontwikkelt voorstellingen met thema’s waarbij een locatie of een stukje geschiedenis opnieuw wordt belicht. Ze is organisatorisch sterk wat nu goed van pas komt. Naast haar werkgebied heeft ze een grote passie voor koken ontwikkeld. Door werkzaam geweest te zijn bij een biologische winkel is ook haar interesse gegroeid voor gezonde voeding. Tijdens de wandelingen heeft ieder zijn eigen educatieve gedeelte. Daar waar het over plantenkennis gaat is Janna aan het woord en als het over eten en smaak gaat dan moet je bij Esther zijn.

Esther: "Onze laatste wandeling die we gaan geven is heel speciaal voor mij. Tijdens het wijkproject in De Heeg wilden de wijkbewoners graag iets doen met de gevallen peren die in het park ieder jaar weer vallen. Dit is me steeds bijgebleven. Onze laatste wandeling zal dan ook in De Heeg plaatsvinden, daar waar de mobiele keuken ooit is ontstaan. Wat we met de peren gaan doen is nog een verrassing, maar het zal zeker gaan smaken."

Ook meewandelen? Hou dan de facebook pagina in de gaten.

Collage Janna Navis en Esther van de Pas

Door: Frederique Pronk