ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Wies Brok

Wies Brok

het goed bestuderen van dierlijk gedrag en implementeren in de mensenwereld zou ons veel goeds brengen

Deze maand is Wies Brok het nieuwe groene gezicht van Maastricht. Het gesprek vindt plaats bij haar thuis. Bij aankomst is duidelijk te zien waar Wies woont. Haar huis lijkt wel een kleine boerderij. Kippen, prachtige kruiden en groenten zijn te vinden in deze kleine biotoop. We nemen plaats in de knusse keuken en beginnen ons gesprek.

Wies is geboren in Brabant en heeft daar het merendeel van haar leven doorgebracht. Als kind was ze voornamelijk gericht op de planten- en dierenwereld. Gelukkig waren haar ouders en grootouders ook echte natuurliefhebbers. Wies vertelt: "Als kind trok ik liever alleen de natuur in dan dat ik omringd werd met mensen. Ik begreep de dieren- en plantenwereld beter dan de wereld van de mensen." Ze is dol op dieren en had in haar jeugd diverse huisdieren waar ze voor zorgde zoals konijntjes, wandelende takken en wandelende bladeren.

Wies heeft veel rond gereisd in landen als Ierland, Duitsland en Polen. Daar ging haar interesse vooral uit naar de planten die daar groeiden. Het is dan ook heel logisch dat Wies later voor een herboristen opleiding koos. Tussen het reizen door studeerde ze nog dierenmanagement en biologie. Ze was in haar studententijd zeer actief betrokken bij het koken in een volkskeuken en ze was actief bij het milieu platform van de universiteit (UMP). Ze werkte een jaartje als kok en traject begeleider. Nu in Maastricht werkt ze als vrijwilliger bij het Landbouwbelang (in het eetcafé) en ze is betrokken bij diverse groen initiatieven zoals Moerveld, Tuinzicht Lichtenberg en de tuin van Bandito Espresso.

Bij Moerveld heeft ze diverse workshops gegeven en heeft ze de kruidentuin opgebouwd. Bij Tuinzicht Lichtenberg heeft ze een prachtige kruidentuin en geeft ze geregeld kruiden workshops. Wies: "Op dit moment ben ik vooral actief met kruidenwandelingen, maar in de toekomst zullen daar ook al mijn andere workshops gegeven worden." Binnen de tuin van Bandito Espresso (gevestigd in de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van Universiteit Maastricht) werkt ze veel samen met Annelieke Whyts. Het is de bedoeling dat er opbrengst gegenereerd gaat worden uit de tuin voor in het horeca gedeelte, maar ook dat het hele jaar rond, groei van bloemen en planten zichtbaar zijn.

Wies vertelt dat ze altijd tuintjes heeft gehad, maar door haar vele reizen en studeren heeft ze nog nooit een tuin voor langere tijd gehad. Nu zou ze het fijn vinden om ook de latere fases van een kruidentuin te kunnen doorleven.

Wies wil graag in een community gaan wonen samen met haar partner en andere vrienden. Een plek waar ze allemaal kunnen wonen met een mooi stukje grond erbij. Waar ze, doordat ze allemaal ambachten bezitten, zo veel mogelijk zelfvoorzienend kunnen leven. Ze wil aan huis haar workshops kunnen aanbieden. De gedachte gaat uit naar een soort van Bed & Breakfast. Een soort mini vakantie voor mensen met ambachten die er te leren zijn. Een plek waar mensen tot rust kunnen komen, meer met zichzelf in contact kunnen komen en kunnen voelen wat ze echt willen.

Wies: "Het doet me goed in de natuur te zijn, zodat ik daar mijn rust kan vinden. Mensen zitten veel in hun hoofd. Meer met de handen bezig zijn, brengt mensen meer in balans. Die rust is fijn om te ervaren. Het lijkt me mooi mensen weer terug te brengen tot wat en wie ze zelf zijn."

Interesse in een kruidenwandeling? Geef je dan op via info@tuinzichtlichtenberg.nl. Dit is ook voor groepen af te nemen.

Collage Wies Brok

Voor meer informatie over Wies Brok en haar kruiden: www.kruidenalsmuze.nl

Door: Frederique Pronk