ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groene gezichten: Tim en Ivi Huijsmans

Tim en Ivi Huijsmans

wij hebben al vanaf heel jong meegekregen dat we zorg mogen dragen voor alles wat om ons heen leeft en groeit

Vandaag interview ik niet één maar twee groene gezichten. Het zijn Tim en Ivi Huijsmans van Red de Aarde (nu Faunawatch). Tim en Ivi zijn leerlingen aan de vrije school en ze zetten zich in voor een betere maatschappij. Broer en zus vormen samen een sterk team. Ze delen beiden dezelfde ideële passie. Bijna elk moment van hun vrije tijd zijn ze bezig met hun stichting Red de Aarde. Deze Stichting zet zich in voor het welzijn van de dieren, het beschermen van de natuur en het zorgen voor een duurzamer en gezonder leefmilieu met activiteiten die mensen hiervan bewust maken. Binnenkort zal hun stichting een nieuwe naam krijgen die meer aansluit bij hun activiteiten en hun tijdsgeest.

De ouders van Tim en Ivi zijn zeer actief betrokken bij Greenpeace. Tim en Ivi: "Zo hebben wij al vanaf heel jong meegekregen dat we zorg mogen dragen voor alles wat om ons heen leeft en groeit. Tijdens onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostella kwam ons besef dat we onze planeet moesten gaan koesteren. Zo werd deze reis de inspiratiebron voor Red de Aarde. Bij terugkomst hebben we meteen actie ondernomen. We maakte de start van onze stichting, nu alweer 4 jaar geleden." Met Red de Aarde zijn ze verkozen tot "Wereldverbeteraar van het Jaar 2015". Ze hebben een bijenproject opgezet, waarbij ze gemeenten stimuleren bij-vriendelijke bermen te creëren door bijvoorbeeld bijenhotels te plaatsen en bloemen te zaaien waar bijen op af komen. Inmiddels hebben ze 64 bijenhotels geplaatst in diverse Nederlandse gemeenten. Daarnaast zetten ze zich zo veel mogelijk in om de plastic soep te verminderen.

Tim en Ivi sluiten hun ogen niet voor de heftige wereldproblematiek. Hun ambities rijken tot ver over de Nederlandse grenzen. Tim en Ivi: "Wij gaan ons ook richten op de problematiek die speelt bij:

  • De illegale bomenkap in Borneo. Door het kappen van deze bomen is de orang-oetan in groot gevaar en verliest hij zijn natuurlijke habitat. Daarnaast heeft Borneo een prachtig eigen ecosysteem wat teniet gaat als de bomen gekapt blijven worden. Ook willen ze de focus leggen op het Amazonegebied, de longen van de aarde. In één jaar tijd wordt daar 26.000 vierkante kilometer hout gekapt. Dat is ongeveer 60 procent van Nederland en ongeveer 17 procent van het Braziliaanse Amazonegebied.
  • De dolfijnen- en walvissenjacht op de Deense Faeröer Eilanden, de dolfijnenjacht in Taiji, Japan, de walvissenjacht in Japan en de jacht op de reuzenmanta en de mobula. De kieuwen van de twee roggensoorten zijn populair en worden gebruikt voor traditionele Chinese medicijnen.
  • Het stopzetten van het boren naar olie op de noordpool. Dankzij het smeltende ijs wordt de Noordelijke Ijzee toegankelijk voor olie- en gaswinning. Maar boringen en scheepvaart in het extreme Noordpoolklimaat zijn risicovol en bij een ongeluk zijn de gevolgen niet te overzien. Reddingsoperaties zijn in het afgelegen, ruige gebied heel lastig en er is geen techniek voorhanden om olievervuiling onder deze omstandigheden op te ruimen."

Wij zullen in de toekomst vast nog veel over Tim en Ivi horen. Ze willen allebei studies gaan volgen die hen nog meer potentie bieden voor het realiseren van duurzame projecten in binnen- en buitenland. Tim en Ivi: "Het gaat om het overbrengen van kennis die ontbreekt bij de mensen. Wij hopen dat we mensen kunnen overtuigen dat er alternatieven zijn, die ze wellicht op langere termijn meer opbrengen dan dat het lijkt op de korte termijn. Op deze wijze kunnen we natuurgebieden redden en het milieu sparen." Ivi wil zich voornamelijk richten op educatie en Tim meer op het starten van projecten. Daarbij lijkt het hen geweldig als ze in de toekomst samen kunnen blijven werken. Het is bijzonder om te zien hoe leuk broer en zus het samen hebben.

Collage Tim en Ivi Huijsmans

Voor meer informatie over Red de Aarde: www.reddeaarde.org

Door: Frederique Pronk