ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Thijs Lenders

Thijs Lenders

de transformatie van een gemengd boerenbedrijf naar een gemanaged eenzijdig productiebedrijf haalt bij de meeste boeren de passie weg

Via eerdere groene gezichten Annelies Verbocht en Sylvere Plusquin krijg ik te horen dat Thijs Lenders interessant is om te interviewen. Ik ken hem van gezicht en weet dat hij al enkele jaren actief bezig is met de realisatie van zijn eigen toneelvoorstelling. Het thema van zijn toneelstuk is groen getint, wat het natuurlijk interessant voor ons maakt. Steeds vaker kom ik hem tegen op groene plekken zoals Loco Tuinen en we beginnen dan spontaan een kort gesprek. Tijdens het laatste gesprek snap ik waarom Annelies en Sylvere mij tipten. Wat een groen gedreven man is Thijs. Ik wil heel graag bij hem thuis afspreken, want zo te horen heeft hij een hele bijzondere tuin. Tijdens mijn bezoek word ik gastvrij ontvangen en krijg alvorens we ons interview beginnen een korte rondleiding in zijn postzegeltuin.

De tuin is piepklein maar het is alsof je je in het paradijs bevindt. Af en toe plukt Thijs wat eetbaars voor mij, zoals een rijpe vijg die heerlijk smaakt. Het is mooi hoe hij over zijn tuin praat. Bij de start van dit groene pareltje dacht hij goed na over wat hij allemaal wilde "oogsten" uit zijn tuin. Hij wilde schaduwplekken, water opvangen en weer hergebruiken, zonnige plekjes creëren, plekken om te kunnen ontspannen en ga zo maar door. Deze bredere kijk heeft Thijs geleerd tijdens zijn permacultuur opleiding. Het geeft mij ook een nieuwe kijk op hoe je een tuin kunt ontwerpen en dat er meer te oogsten valt dan alleen maar eetbare producten.

We nemen plaats onder een zelfgemaakte uitbouw en zo hebben we zicht op de tuin. Onder het genot van een heerlijk zelf geplukte kruidenthee beginnen wij ons gesprek. Thijs groeide op als boerenzoon. Daar heeft hij met eigen ogen kunnen zien hoe het bedrijf van zijn ouders, wat een gemengd boerenbedrijf was, langzaam transformeerde in een gemanaged eenzijdig productiebedrijf. Deze transformatie paste niet bij zijn ouders en het haalde daarmee de passie weg. Dit gold voor veel meer omringende boerenbedrijven en hij weet nog goed wat dit bij de mensen teweegbracht. Nu, vele jaren later, voelt hij de noodzaak hierover een toneelstuk te schrijven. Sinds kort is het toneelstuk in productie. De voorstelling blijkt aangrijpend te zijn en je kunt wel spreken over een boerendrama. Na de voorstellingen ontstaan er vanzelf gesprekken binnen het publiek waarbij vaak boeren zich herkennen in het stuk. Onderling bespreken ze hun ervaringen en delen dit met de nodige emoties. Het is voelbaar hoe boeren momenteel tegen een muur aanlopen. Het boerenbedrijf waar Thijs in opgroeide, zo is het boerenleven al lang niet meer. Een enkeling is bij zijn leest gebleven en dat zijn de enkele bedrijven die nog biodynamisch boeren.

Thijs hoopt nog veel voorstellingen te kunnen geven. Zijn belangrijkste doelgroep daarbij zijn de boeren, maar iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp is natuurlijk welkom. Het stuk is ook interessant voor beleidsmakers. Die hebben een belangrijke rol in hoe we de toekomst gaan inrichten. Op de website www.losstheater.nl kun je meer lezen over Thijs en het toneelstuk. Ook kun je zien waar de voorstellingen gepland staan.

Naast dit toneelstuk is Thijs zeer actief binnen de groene duurzame hoek. Zo is hij lid van Loco Tuinen en actief vrijwilliger bij Gedeelde Weelde. In zijn eigen woning probeert hij zo duurzaam mogelijk te leven. Het lukt hem al heel goed. Zo heeft hij de meeste binnenmuren van zijn woning van leem voorzien, wat een heel gezond leefklimaat geeft. Deze muren bieden hem warmte en verkoeling. Wanneer hij doucht of een bad neemt zonder zeep dan heeft hij de mogelijkheid dit water via een speciale hendel naar zijn vijver te loodsen. Het te veel aan water in de vijver komt weer in een speciaal waterreservoir terecht dat gefilterd wordt. Zo kan dit water weer gebruikt worden voor diverse doeleinden. Thijs heeft nog veel plannen voor zijn tuin. Zo wil hij een eetbaar dak realiseren en wil hij nog meer duurzame experimenten uitproberen. Tijdens de volgende open tuindagen van Velt in juni 2020 stelt hij zijn tuin voor publiek open, zodat "abundance" ieders deel wordt. Hij beleeft enorm veel plezier aan deze manier van leven en ik denk dat hij een inspiratiebron kan zijn voor veel Maastrichtenaren die willen verduurzamen. In ieder geval is hij dit nu al voor mij.

Collage Thijs Lenders

Door: Frederique Pronk