ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Susanne Eussen

Susanne Eussen

fotosynthese vormt de basis voor ons leven, daar mogen we ons best wat meer bewust van zijn

Vandaag heb ik een gesprek met Susanne Eussen in het Frontenpark. Ze is al meerdere jaren vrijwilliger bij het IVN Maastricht. Susanne heeft deze plek gekozen voor ons interview en ik ben blij met haar keuze. Susanne wandelt vaak door dit park, vooral door de Hoge Fronten. Ze zoekt de natuur in haar vrije tijd graag op. Een eigen tuin hoeft ze niet. Ze maakt liever gebruik van de openbare groen plekken van Maastricht. Zo kan ze heerlijk genieten van de natuur, zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn. Wat haar wel leuk lijkt, is het kunnen kweken van haar eigen kruiden. Helaas is dat niet mogelijk in haar stadswoning.

Susanne heeft altijd al veel met de natuur gehad. Als jong meisje had ze een eigen tuintje waar ze helemaal in op kon gaan. Ze was een echte dromer en eigenlijk is ze dat nog steeds. Tijdens onze wandeling vertelt ze veel over de ontwikkelingen die vroeger en onlangs in dit park zijn geweest. Susanne: "Zo graasden hier nog niet zo lang geleden de schapen van Sjoen Graas, maar helaas nu niet meer. Dit komt door het gevaar voor de schapen. De honden die hier vrij losgelaten worden, zijn niet altijd lieverdjes. Nu onderhoudt het CNME dit gebied ook goed natuurlijk, maar schapen zijn toch net even leuker."

Susanne heeft een mode achtergrond en heeft in deze branche vele jaren vol passie gewerkt. Als we praten over de kostuums die ze heeft mogen maken, zie ik een twinkeling in haar ogen verschijnen. Ze vond het heerlijk werk om te doen. Wie weet pakt ze deze passie weer eens op. Momenteel werkt ze als archiefmedewerker bij het openbaar ministerie. Heel wat anders, maar prima werk om te doen.

Zo nu en dan hoor ik leuke nieuwe informatie over de planten die we passeren en krijg ik een besje die ik mag proeven. Als ze vertelt dat ze een herboristen opleiding heeft gevolgd, snap ik waar al haar kennis vandaan komt. Eigenlijk wist ze al heel veel door eigen studie, maar deze opleiding heeft wel voor verbreding en verdieping gezorgd. Het woord fotosynthese is een woord wat ze graag gebruikt en waar ze mensen bewust van wil maken. Fotosynthese vormt de basis voor ons leven, zegt ze. Dat proces maakt onze zuurstof en onze voedselrijke verbindingen. Dus zeker belangrijk voor iedereen om daar meer bewust van te zijn.

Twee keer per maand komt Susanne met haar werkgroep Flora bij elkaar om kennis met elkaar te delen. Susanne: "In de wintermaanden zijn we actief bij de Natuurtuinen. Daar hanteren we een afwisselend programma. Wanneer het weer het toelaat, gaan we vooral op pad. Dan gaan we naast de woensdagavond ook op zaterdagochtend erop uit. We bezoeken dan een mooi natuurgebied in de omgeving van Maastricht en gaan dan aan de hand van wat we tegen komen aan flora kennis delen. Maastricht heeft mooie bekende, maar ook zeker minder bekende groen plekken. Tijdens deze wandelingen komen ze allemaal aan bod. Voor mensen die interesse hebben in de flora van Maastricht, ze zijn van harte welkom voor deze IVN-bijeenkomsten. Aanmelden is wel gewest en kan via de website van het IVN."

Aan het einde van ons gesprek kom ik erachter dat Susanne een grote fascinatie heeft voor bomen. Haar kennis over bomen is zeer groot. Deze kwam goed van pas bij het realiseren van de bomenwandeling boekjes voor het IVN "Van Hemel tot Fossiel", "Bomenpad Heugem" en "Eik en Beuk".

Ik merk dat we nog lang niet zijn uitgesproken. Susanne is een persoon die niet van de daken schreeuwt wat ze in huis heeft. Waarschijnlijk schuilt er nog veel meer achter, dat ik nog niet te weten ben gekomen. Dit maakt me toch wel nieuwsgierig. Wie weet loop ik zelf eens een keertje mee in de Flora groep en dan kom ik niet voor de flora maar voor Susanne.

Collage Susanne Eussen

Voor meer informatie over IVN Maastricht: afdeling.ivn.nl/afdeling/maastricht

Door: Frederique Pronk