ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Stefan Cools

Stefan Cools

het goed bestuderen van dierlijk gedrag en implementeren in de mensenwereld zou ons veel goeds brengen

Vandaag heb ik een gesprek met Stefan Cools. Door het regenachtige weer hebben we onze afspraak verplaatst van het Frontenpark naar een andere locatie. Stefan stelt de bibliotheek Centre Céramique voor. Tijdens het gesprek kom ik er al gauw achter waarom deze bibliotheek een speciale betekenis voor hem heeft. Stefan rondde twee studies af, maar waar hij voornamelijk zijn kennis door verkreeg, was het uren en uren kennis vergaren in deze bibliotheek. En die kennis, die hij zichtzelf heeft eigen gemaakt, is volgens hem het meest van waarde geweest voor zijn werkzaamheden van nu. Zijn studies waren voornamelijk belangrijk om te weten te komen wat hij niet wilde gaan doen. Dat gegeven bepaalde daarmee mede zijn koers. Hij werkt als botanist, met het ene been in de kunstwereld en de andere in de natuur.

Tijdens zijn studie deed hij onderzoek naar de architectuur van dieren. Een fantastisch onderwerp vertelt hij: "Wij mensen denken altijd dat wij architectuur bedacht hebben. Maar als je goed gaat kijken naar de dierenwereld, dan kun je zien dat wij mensen nog veel kunnen leren van dieren zoals mieren, bijen en andere levende wezentjes. Thema's als landbouw, veehouden en architectuur zijn allang terug te vinden binnen de natuur en het dierenrijk. Het goed bestuderen en implementeren in de mensenwereld zou ons veel goeds brengen."

Voor zijn eindproject koos hij als thema de prieelvogel. Een vriend van Stefan ging in Australië wonen, waardoor hij de kans kreeg voor langere tijd mee te gaan. Zo kon hij deze vogel in levende lijven gaan zoeken en bestuderen. In Australië leerde hij veel over vogels van een ornitholoog. Hij kwam in zijn zoektocht oog in oog te staan met de vogel waar hij naar zocht. Hij had zelfs zoveel geluk dat hij een dans van deze prieelvogel te zien kreeg.

Ik luister naar zijn verhalen die voornamelijk gaan over dieren, planten en de natuur. Vanuit deze passie voor de natuur ontstaat al zijn werk. Hij had het geluk dat hij opgroeide bij ouders, die hem veel meenamen naar het bos. Het Bunderbos grensde zelfs aan zijn ouderlijke huis. Stefan woonde twee jaar lang in de randstad en besloot dit jaar weer terug te keren naar zijn oude nest in Bunde. De reden van terugkomst was voornamelijk omdat hij geen rust vond in de stad. Hij miste de natuur enorm.

Op Buitenplaats Vaeshartelt heeft Stefan zijn eigen studio mogen opbouwen. Het betreft een grote installatie met werkruimte. Vanuit deze locatie kan hij werken en onderzoeken doen. Ook kweekt hij hier vlinders. Hij kan vrijelijk gebruik maken van de natuurlijke materialen afkomstig van het landgoed. Het oogt wat mij betreft een beetje als een nestje van een vogel.

Hij maakt installaties van natuurlijke materialen om het verhaal van de locatie te vertellen. Dit kan zijn in de stedelijke natuur zoals bij PARKers in het Frontenpark als ook in het kasteel en op het landgoed van Buitenplaats Vaeshartelt. In opdracht van een Rotterdams bureau organiseert Stefan inspiratiereizen voor grote bedrijven in Maastricht, die een koerswending willen gaan maken. Zo heeft hij enige tijd geleden een groep mogen rondtoeren door het Frontenpark. Ze kregen een picknick met lokale producten, gingen het Sphinxgebouw op en bezochten het landbouwbelang om uiteindelijk bij Vaeshartelt een oermaaltijd te nuttigen uit een grondoven. Dit alles vanuit het verbindende thema "natuur beleving".

Binnen zijn filosofie staat dan ook voorop dat zijn beleving en verwondering van de natuur centraal staan en het uitgangspunt vormen binnen zijn werk. Op die manier wil hij mensen meer één laten zijn met de natuur. Eigenlijk is Stefan een verbinder. Door zijn brede kennis en netwerk kan hij zorgen voor mooie kruisbestuivingen. Dit gaat veel verder dan het verbinden tussen mensen onderling. Het verbinden van mensen met de natuur vindt hij het mooiste wat er is. Wie weet levert dit ook op gebied van duurzaamheid iets op.

Collage Stefan Cools

Voor meer informatie over Stefan Cools: www.stefancools.nl

Door: Frederique Pronk