ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Ron Leenders

Ron Leenders

door als buren samen iets te doen aan het groen in de straat leer je elkaar beter kennen en weet je wat er gebeurt in de buurt

Tijdens een bijeenkomst van Mijn Groen Maastricht kom ik in aanraking met Ron Leenders. Ron geeft een presentatie over hoe hij en de inwoners van zijn buurt zelf groen in hun straten onderhouden. Ron is een bevlogen spreker en de zaal geniet van zijn verhaal. Ik wil meer te weten komen over deze man en maak een afspraak om hem te mogen interviewen als Groen Gezicht.

Ron is woonachtig in de wijk Sint Maartenspoort. Meteen voelde hij zich hier thuis en gelukkig. Waar hij voorheen woonde was het een beetje een monocultuur aan mensen en hier is het een heerlijk ratjetoe. Ron is een echt mensen-mens en dat is waarschijnlijk wat hem hier zo gelukkig maakt. Hij zet zich al jaren in voor het groener maken van de wijk en dan met name het aanpakken van de boomspiegels. De meeste mensen zijn enthousiast en dat zie je dan ook aan de mooie afwisselende boomspiegeltuintjes door diverse straten.

Als je zelf van plan bent om aan de slag te gaan met een boomspiegel, is het zeker de moeite waard om met name de Membredestraat, de Van Den Berghstraat en de Turennestraat te bezoeken. Ron: "Wat groen met zich meebrengt, is dat je je buren beter leert kennen. Door als buren samen iets te doen aan het groen in de straat, weet je al gauw wat er gebeurt in de buurt." Hier is het Ron voornamelijk om te doen. Hij bekommert zich over zijn buren en dat is meteen zichtbaar. Tijdens ons gesprek zitten we op een gezellig bankje aan de zijkant van zijn huis. Het is omringd met bloembakken gevuld met diverse planten, bloemen en eetbaar groen. We kijken uit op een prachtig onderhouden boomspiegel van Ron. Al pratende passeren er buurtgenoten die hij groet en waar hij ook eventjes een praatje mee maakt. Soms is het gesprek luchtig, maar soms is het ook zwaarder van stof. Ron komt met tips en met ondersteunende woorden. Het is mooi om dit te mogen zien.

Ron is geboren en getogen in Maastricht en komt uit een arbeidersgezin. Hij en zijn broer werden gestimuleerd om te gaan studeren. Ron wilde arts of bioloog worden. Ondanks dat hij een voorkeur had voor bioloog, werd hij door omstandigheden toch arts. Hij maakte op een gegeven moment de keuze niet langer dan drie jaar een bepaalde functie of baan uit te oefenen. Hij bekleedde daardoor vele uiteenlopende functies die te talrijk zijn om hier te noemen. Deze keuze voelt voor hem goed en dit hoopt hij zo te kunnen blijven doen. De rol van groen was binnen zijn ouderlijke gezin aanwezig. Niet zozeer door het onderhouden van een tuin, maar meer door het opzoeken van de natuur. Hij wandelde ook veel in de parken en bossen van Maastricht. Hij zelf heeft naast de openbare natuur veel met tuinieren. Naast het buurtproject hebben Ron en zijn partner een mooi groen balkon. Het is een echte groene oase en de fauna doet zich hier tegoed aan. Zijzelf kunnen daar ook enorm van genieten en het is heerlijk stil daarboven.

Wat mij opvalt is dat de bloemschalen die voor zijn huis staan verhoogd zijn door een stenen bloembakken omheining. "Deze verhoging zorgt ervoor dat de honden niet meer in de boomspiegels poepen en auto’s kunnen geen schade meer aanbrengen", zegt Ron. "Het was een hele klus om dit te realiseren, maar met de vele handjes is het resultaat daar. Het zijn stenen bloembakken die aan elkaar zijn bevestigd. Je kunt ze niet zomaar verplaatsen, maar als het ooit echt weg moet, kan dat wel. Het is een hele duurzame manier, omdat steen niet vergaat." De kosten hebben ze samen gedeeld met andere buurtbewoners en ze hebben een subsidie gekregen van het Wyckfonds. Daarnaast heeft iedere bewoner die een boomspiegel onderhoudt, zelf een contract met de gemeente.

Ron: "Door ervaring leer je het meest. Onze ervaring is dat het belangrijk is dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt over zijn of haar boomspiegel. Het is daarmee een beetje eigendom van iemand en dat motiveert." In het verleden wilde hij met een aantal andere actievelingen het werk nog wel eens uit handen nemen, maar dat werkte niet. Het leuke van dit buurtproject zijn de feestjes die hierdoor ontstaan. Ze zijn reuze gezellig en hij nodigt mij uit om ook eens aanwezig te zijn. Ik stem natuurlijk in. Ik hou wel van zo’n feestje met een permacultuur aan mensen.

Collage Ron Leenders

Door: Frederique Pronk