ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Rob Noordhoek

Rob Noordhoek

we proberen op de kinderboerderij een sfeer te creëren waar alle bewoners in Maastricht-Heuvelland zich prettig bij voelen

Vandaag interview ik Rob Noordhoek, voorzitter van Kinderboerderij De Heeg. Hij is sinds 2014 betrokken bij deze kinderboerderij. Samen met drie collega-bestuurders houdt hij zich naast de administratieve zaken ook bezig met diverse werkzaamheden in en om de kinderboerderij zelf. Alle bestuurders houden van een aanpakkersmentaliteit, dus zelf meewerken hoort daar dan ook bij. Rob vertelt me over hoe ze de kinderboerderij zo’n 4 jaar geleden aantroffen: "De kinderboerderij moest nodig een nieuwe koers gaan varen om zo bestaansrecht te kunnen krijgen. Het bestuur en alle vrijwilligers kozen ervoor de handen uit de mouwen te steken en deze kinderboerderij nieuw leven in te blazen. Nu, na vier jaar tijd, kun je heel goed zien wat het resultaat is van zo hard werken. Hierdoor komen er ook steeds meer mensen naar de kinderboerderij en dat is de bedoeling. Iedereen is hier welkom of je nou jong of oud bent of loopt met een rugzakje, iedereen moet zich hier thuis kunnen voelen."

Het is warm en we kiezen ervoor om onder de nieuwe overkapping plaats te nemen. Het is een prachtige ruimte, geheel gemaakt van hout. Rob is trots op deze plek: "Als we weer wat gespaard hebben, dan gaan we deze ruimte nog gezelliger maken. Het moet dienen als een ontmoetingsplaats, waarbij je tevens kunt genieten van het buitenleven zonder last te hebben van regen en zon. De ontmoetingsplek is niet alleen voor ouders met kinderen, maar voor alle bewoners in Maastricht-Heuvelland. Daarom proberen we op de kinderboerderij een sfeer te creëren waar iedereen zich prettig bij voelt." Al zittende zie je veel beweeglijkheid op de boerderij. Diverse vrijwilligers zijn aan het werk. "Gelukkig hebben we veel kennis in huis", zegt Rob. "Daardoor kunnen we heel veel zelf en hoeven we niet van buitenaf expertise binnen te halen." Ze zijn nog op zoek naar meer vrijwilligers, ook op projectbasis.

Momenteel zijn er diverse dieren te bezichtigen en te knuffelen op de boerderij. Zo hebben ze ezels, pony’s, paarden, schapen, geiten, kune kune varkens, schildpadden, konijnen, diverse reptielen en nog veel meer. De dieren hebben hier de ruimte en leven in een stressvrije natuurlijke omgeving. Kinderboerderij De Heeg is zes hectare groot en biedt daardoor, naast het houden van dieren, ook ruimte voor andere doeleinden. Kinderen kunnen ook spelen in de speeltuin. Deze is heel natuurlijk in opbouw, waardoor het een eenheid vormt met de natuur. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van het blotevoetenpad. Dit is niet alleen heel leuk om te doen, maar schijnt ook therapeutisch te werken. Op je voeten zitten allerlei drukpunten die corresponderen met andere plekken in je lijf. Kortom de frisse buitenlucht is gezond, bewegen is gezond, op je blote voeten lopen is gezond, de natuur is gezond, wat wil je nog meer? Dit is een ideale plek voor jong en oud om weer eens helemaal op te laden van alle dagelijkse bezigheden.

De mogelijkheid bestaat ook om op deze plek een kinderfeestje te organiseren. Zo’n feestje kan begeleid worden door vrijwilligers die dagelijks met de dieren werken. Er kan gekozen worden uit vijf verschillende pakketten, waarover u meer kunt lezen op de website. Scholen, buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen, buurtverenigingen en anderen organisaties kunnen overigens ook de kinderboerderij bezoeken. Het kan een heel leuk en leerzaam uitje zijn.

Rob: "Naast de activiteiten die hier op de boerderij zelf plaatsvinden hebben we een hele bijzondere activiteit die plaatsvindt in het UMC+. Iedere maand gaan we met een aantal dieren naar de kinderafdeling binnen het ziekenhuis, zodat de zieke kinderen de mogelijkheid krijgen deze dieren te knuffelen. Wij merken dat de dieren een enorme positieve uitwerking hebben op deze kinderen. Momenteel loopt er een onderzoek om dit ook meetbaar te maken. Wij zijn heel trots op deze activiteit en het is echt dankbaar werk. We zien hoe de kinderen stralen van geluk."

Rob is duidelijk trots op wat er tot nu toe gerealiseerd is. Hij heeft wel nog genoeg dromen en ambities voor deze plek. Zo zou hij graag zien dat het oude gebouw vernieuwd gaat worden. Als dat gaat gebeuren, zou dat ook weer nieuwe kansen bieden voor vele nieuwe activiteiten. Ben je ook nieuwsgierig geworden over deze plek? Kom dan gerust langs.

Collage Rob Noordhoek

Voor meer informatie over Kinderboerderij De Heeg: www.kinderboerderijdeheeg.com

Door: Frederique Pronk