ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Rob Jansen

Rob Jansen

stadsnatuur is van groot belang voor de vitaliteit en economie van de stad en voor het welzijn van zijn mensen

Vandaag interview ik Rob Jansen van Stadsnatuur Maastricht. Bij de vraag wat stadsnatuur nou eigenlijk inhoudt, geeft Rob aan dat dit onderwerp hem nog steeds fascineert. Rob: "Stadsnatuur kan vanuit zoveel invalshoeken bekeken worden. Dit maakt het onderwerp ook zo interessant. Een ding staat voorop: stadsnatuur is van groot belang voor een stad. Het is belangrijk voor de vitaliteit en economie van de stad en voor het welzijn van zijn mensen. Daarnaast heeft een stad een belangrijke functie als het gaat over het bevorderen van de biodiversiteit. De biodiversiteit daalt steeds meer buiten de steden, vooral daar waar veel landbouwgrond ligt. Deze landschappen zijn zo arm of arm aan het worden, dat men al spreekt over woestijnvorming. Aan ons als stadsbewoners ligt de taak de biodiversiteit binnen de stad te stimuleren, zodat deze verarming niet overal toeslaat."

De natuur heeft altijd al een rol in Rob zijn leven gespeeld. Hij groeit op in de Veluwe, daar waar de natuur schitterend is. Voor zijn studie woont hij in Twente, waar de natuur ook nog volop aanwezig is. Later verhuist hij voor zijn werk naar Rotterdam. Hij woont ook een tijdje in Amerika. In deze grote steden, waar weinig groen te bekennen is, mist hij de natuur enorm. Die rijke natuur waarmee hij als kind werd omringd, is hier nihil. Hij merkt dat dit invloed op hem heeft. Hij weet als geen ander waarom veel stadsnatuur belangrijk is.

Hij is nu ongeveer drie jaar met pensioen. Hij heeft zijn leven lang hard gewerkt als projectmanager bij organisaties als Esso en DSM. Dit zijn geen kleine jongens. De projecten waren soms enorm uitdagend. Een project dat velen kennen is dat van het UWC in Maastricht. Rob heeft meegewerkt in de beginfase hiervan. De ambities waren ooit dat deze school op de Tapijnkazerne zou komen te liggen, maar later is dit toch veranderd. Binnen dit project heeft hij enorm veel kennis opgedaan, omdat hij met veel partners en dus belanghebbenden te maken had. Nu komt deze kennis weer van toepassing binnen de organisatie Stadsnatuur Maastricht.

Rob: "Eigenlijk is het wel bijzonder: als je het hebt over stadsnatuur dan is een voorbeeld als UWC wel een leuke. In het verleden werden alle UWC-scholen in een afgelegen gebouw midden in de natuur geplaats. Door de urbanisatie heeft UWC een omslag gemaakt. Hun studenten zullen waarschijnlijk in grote steden hun toekomst gaan genieten. Vandaar dat de locatie UWC Maastricht meer het stadse heeft opgezocht dan gebruikelijk is. Waarschijnlijk gaan de toekomstige gebouwen ook meer richting de stad."

Rob heeft na zijn loopbaan een natuurgidsen cursus, inclusief stage, bij het IVN gevolgd. Dit heeft geleid tot het initiatief Stadsnatuur Maastricht. De founding partners van het project zijn IVN Maastricht, Maastricht-LAB en ICIS. Deze partijen hebben een mooie diversiteit aan mensen bij elkaar weten te brengen. Deze groep mensen vormen de zogeheten Stadsnatuurtafel. Tezamen proberen ze ideeën te bedenken die ervoor zorgen dat stadsnatuur voortaan volwaardig meeweegt als er plannen gemaakt worden voor de stad. Bijzonder is dat zich binnen deze groep niet alleen de geijkte groene rakkers bevinden, maar juist ook ondernemers en bestuurders uit uiteenlopende disciplines. Door deze diversiteit hopen ze op verfrissende ideeën te komen, die bevorderend gaan zijn voor de flora en fauna van onze stad. Daar zijn wij van Groen Maastricht natuurlijk heel blij mee.

Collage Rob Jansen

Voor meer informatie over Stadsnatuur Maastricht: www.stadsnatuurmaastricht.nl

Door: Frederique Pronk