ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Reinier van der Meer

Reinier van der Meer

mijn doel is om van oude afval materialen een geheel nieuw product te maken dat er niet uitziet als afval

Deze keer kom ik niet langs glooiende heuvels en schaapjes in de wei, maar heb ik een gesprek bij Bandito’s in het gebouw van Brains Unlimited met Reinier van der Meer. Bij binnenkomst is Reinier verrast waar ik hem mee naartoe heb gebracht. Op deze locatie verwacht hij niet een initiatief zoals dit. Bandito Espresso is gespecialiseerd in biologische barista koffies. Daarnaast serveren ze iedere dag een nieuwe verse soep, broodjes, sapjes en heerlijke lekkernijen. Alles is biologisch en ze maken geen gebruik van vlees of vis. Aan een van de lange tafels beschrijft Reinier uitvoerig de schoonheid en de symmetrie van een plantje dat ik vanuit mijn ooghoek zie. Het is duidelijk dat hij zich laat inspireren door alles wat hij ziet en ervaart.

Al snel krijg ik prachtige verhalen te horen over zijn werk van vroeger en van nu. Reinier volgde zijn opleiding als beeldhouwer aan de kunstacademie. Aan het einde van zijn opleiding organiseerde hij, samen met een collega, actieve reizen door Europa. Deze reizen waren in het begin gericht op klimmen en kajakken. Door de schade die grootschalige bergsport aan het landschap met zich meebracht, ging de focus langzaam naar wandel vakanties. Hij vertelt over de voordelen van wandelen. Reinier: “Het is een hele prettige manier om de natuur op een kalme manier te benaderen. De omgeving kan zich goed aanpassen op de komst van de wandelaar. Al wandelend kom je tot rust. Er kunnen prachtige gesprekken op gang komen. Tevens geniet je van de natuurlijke en culturele omgeving.”

Na 9 jaar actieve vakanties te hebben georganiseerd, begon het weer te kriebelen dingen te gaan maken. Het autonoom bezig zijn sprak hem minder aan. Meubels maken leek hem leuker. Hij begon een opleiding als meubelmaker. Na zijn opleiding was zijn werk rechthoekig en weinig organisch. Dit veranderde in de loop der jaren. De rechte vormen kregen steeds meer ruimte voor rondingen. De meubels kregen een meer natuurlijkere ofwel menselijkere aard. Door deze manier van werken ging de voorkeur ook steeds meer uit naar het gebruik van natuurlijke en ecologische materialen.

Er kwamen steeds meer duurzame projecten op zijn pad. Voor Bureau Europa ontwierp hij het gehele interieur. Hij mocht hierbij alleen gebruik maken van oude gebruikte materialen zoals oud expositie materiaal. Het resultaat is prachtig en het geeft hem zoveel voldoening dat hij alles weer opnieuw een plekje heeft kunnen geven. Reinier was betrokken bij het Sphinxpark. Daar ontwierp hij de poort richting de samentuin. Momenteel heeft hij het druk met projecten zoals Tuin op Hoogte in het Frontenpark en de inrichting van Tuinzicht Lichtenberg.

Bij Tuin op Hoogte zijn er geen eisen aan de keuze van het materiaal gesteld. Zelf kiest hij voor een duurzame aanpak. Hij wil het puin laten opgraven uit het Frontenpark en weer gebruiken bij het realiseren van de bakken op hoogte. Reinier: “Zo krijg je een authentiek rauw uiterlijk dat goed in het Frontenpark past en ga je op een duurzame manier om met afval.”

“Bij Tuinzicht Lichtenberg is het heel duidelijk dat we zo veel mogelijk met duurzame materialen moeten werken. Alles wat we nu bouwen bestaat uit pallethout. Mijn doel is om op zo’n manier met oude afval materialen te werken, dat het er niet uitziet als afval, maar als een geheel nieuw product. De initiatiefnemers kiezen ook duidelijk voor deze aanpak. Op deze manier kan ik er iets moois van maken. Iets moois oogt beter, het geeft het gevoel dat er met zorg gewerkt wordt. Mooi betekent overigens niet dat het er gelikt uit moet zien. In tegendeel zelfs, het mag juist een rauw karakter behouden. Tuinzicht is multifunctioneel en zal een brede groep mensen ontvangen. Het moet dan ook veilig zijn. Het rolstoel toegankelijke eco toilet op Tuinzicht Lichtenberg gaat ook geheel duurzaam gebouwd worden. Mensen die een bezoek brengen aan het toilet zullen zich afvragen waarom we geen gebruik maken van water. Dit biedt weer mogelijkheden om na te denken over hoe we op dit moment omgaan met bijvoorbeeld schoon drink water. Wij werken hierbij veel met vrijwilligers. Dit samenwerken is leuk om te doen. Dat is ook organisch samen van mens tot mens. Leuk vak heb ik.”

Bij de vraag of Reinier groene vingers heeft, geeft hij resoluut antwoord: “Nee, dat heb ik niet. Ik begeef me wel graag in de natuur. Ik laat me er door inspireren en ik wil er met zo veel mogelijk respect mee omgaan.” Reinier geniet ervan om bezig te zijn in een groen project vooral door de aanwezigheid van de bloemen. De vorm daarvan fascineert hem enorm. Het is dan ook niet voor niets dat hij voor dit vak gekozen heeft.

Collage Reinier van der Meer

Voor de blog van Reinier van der Meer: reiniervandermeer.blogspot.nl
Voor meer informatie over INhout meubel- en interieurontwerp: www.inhout.nl

Door: Frederique Pronk