ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Ralph Frissen

Ralph Frissen

het is zaak iedere keer de dingen om te denken en van een probleem een kans te maken

Ik heb een gesprek met Ralph Frissen op Boerderij Daalhoeve. Deze boerderij was van oorsprong een kinderboerderij. Nu heeft deze hoeve diverse functies voor jong en oud. Zo staat educatie rondom het thema voedsel hoog op de agenda en is het een echte ontmoetingsplek geworden. Ook zijn er veel mensen actief met een beperking. Het heeft niet de naam zorgboerderij, maar het lijkt er soms wel op. In de toekomst zal het sociale aspect sterk groeien door de horeca gelegenheid die uitgebreid is.

Als klein jongetje woonde Ralph om de hoek van de hoeve en sleet hier veel van zijn speeluren. Zijn passie lag al van jongs af aan bij dieren. Zo wilde hij graag vee- of dierenarts worden. Zijn liefde en fascinatie gaat vooral uit naar de ietwat grotere dieren. Doordat hij geen talenknobbel had, kon hij geen universitaire studie in diergeneeskunde volgen en was hij genoodzaakt zijn droom te laten varen. Hij studeerde diermanagement in Leeuwarden. Na deze studie kon hij voor een aantal uurtjes als invaller aan het werk bij Boerderij Daalhoeve. Hij is daarna nooit meer weggegaan. Later volgde hij nog een docenten opleiding in groen onderwijs aan de Stoas hogeschool in Den Bosch. Ralph zijn wens groeide naar het runnen van een eigen zorgboerderij. Dit was een droom die best lastig te realiseren viel als niet-zoon van een boer. Eigenlijk is zijn droom toch deels uitgekomen, want Boerderij Daalhoeve heeft er heel veel raakvlakken mee.

Enkele jaren geleden was deze boerderij nog een van de hoofdlocaties van het CNME maar sinds 2012 zijn ze zelfstandig geworden. Voor de hoeve werd het enorm belangrijk als onderneming te gaan denken. Het gaat hen buitengewoon goed af en de ondernemingsgeest groeit met de tijd. Zo hebben ze veel activiteiten binnen de boerderij die zorgen voor financiering en daar zijn ze trots op. Ze verkopen eigen vlees en weten de hele voedselketen te benoemen. In een tijd waar veel onzekerheid is rondom voedsel, zijn ze heel transparant en kunnen mensen met een gerust hart genieten van een eerlijk stukje vlees. Oude mensen komen vlees halen om weer de smaak van vroeger te kunnen beleven.

Ze houden hun eigen Mergellandschapen en deze worden ingezet als grazers van kalkrijke gebieden. Alleen in de winter worden ze op stal gezet. De rest van het jaar leven ze midden in de natuur. Ook houden ze Galloway runderen. Galloway runderen hebben niet veel nodig en worden veel ingezet in begrazing, ook omdat ze prima buiten kunnen overwinteren. Het vlees bevat bijzondere omega-3-vetzuren. Dat komt door het eten van vers gras met een diversiteit aan kruiden en andere plantjes. In de boerderijwinkel kun je terecht voor een bijzonder aanbod aan verse, huisgemaakte en streekgebonden producten en groente, vlees en eieren van eigen erf.

Een tijd geleden werden ze benaderd door de gemeente met de vraag of ze de groenstrook om de boerderij wilden gaan onderhouden. Na enig overleg heeft de gemeente besloten het groen onderdeel van de boerderij te laten zijn. De gemeente heeft gezorgd voor een prachtig hekwerk. Nu heeft de hoeve extra ruimte waar weer leuke dingen mee gedaan kunnen worden. Ralph: "Het is zaak iedere keer de dingen om te denken en van een probleem een kans te maken. Door die extra ruimte hebben we binnenkort een nieuw onderdeel dat leuk is voor oud en jong. Je kunt binnenkort de eetbare loper beleven."

Ralph beschrijft hoe deze eruit zal komen te zien: "De eetbare loper loopt geheel rondom het vroegere perceel van de hoeve tussen de oude hekken van de hoeve en de nieuwe hekken die net geplaatst zijn door de gemeente. Je begint bij het bijenpaviljoen, loopt zo een rondje langs hoogstam fruitbomen, wijngaard, oude plantenbakken op hoogte (voor mensen met een rolstoel), aardbeienveld, kruidentuin en dan bij de speeltuin bevindt zich het leifruit en kleinfruit en een prachtig veld met klaver als voeding voor de bijen. Daarna komen de ballerinaboompjes, waarbij het fruit zoals appels en peren rechtstreeks op de stam groeien. Op een kort stukje grond laten we dan een grote verscheidenheid zien langzaam van oude rassen tot steeds nieuwere rassen. Er valt te spelen door over een balanceer pad te lopen. Verder willen we de groentetuin binnen de eetbare loper plaatsen. Kortom een leuk belevingspad."

Boerderij Daalhoeve levert sinds kort honing aan Blanche Dael, vlees aan afhaalrestaurant en buurtwinkel ‘t Steelpannetje en aan restaurant Harry’s in het Beaumont Hotel.

Ralph geeft aan dat hij het liefst buiten bij de dieren is, daar ligt zijn hart. Gelukkig hoeft hij niet veel achter de computer te zitten. Misschien gaat hij in de toekomst nog lessen geven ook. Lesgeven over bijen dat spreekt hem enorm aan. Hij wil de angst weghalen rondom bijen.

Collage Ralph Frissen

Voor meer informatie over Boerderij Daalhoeve: www.daalhoeve.nl

Door: Frederique Pronk