ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Ralph Bruls

Ralph Bruls

de natuur heeft een helende werking op ons en door de voedzame groenten en fruit heeft dat een dubbele uitwerking

Ralph Bruls is ons laatste groene gezicht van dit jaar. Op een hele koude dag ga ik naar Berg en Terblijt om hem en zijn groen project D’r Moostuin te bezichtigen. Terwijl we allebei goed warm ingepakt zijn, beginnen we aan ons gesprek en krijg ik ook nog eens een leuke rondleiding. D’r Moostuin bestaat nog niet zo lang, maar heeft al flink bestaansrecht gekregen. De interesse is groot vanuit verschillende doelgroepen en er zijn ook al prijzen gevallen. De initiatiefnemers zijn daar uiteraard trots op. Ralph geeft duidelijk aan dat hij dit project niet in zijn eentje gestart is. Hij begon het samen met zijn compagnon Aschwin Gulikers van de Daelhemergroeve.

Ik wil graag weten waarom Ralph een groen project is begonnen. Hij geeft aan dat hij nooit veel had met de natuur en ook niet met gezond eten. Hij was zo’n kind dat zijn neus omhoog haalde als er groenten op zijn bord lagen. Een project als dit zou hij dan ook nooit uit vrije wil zijn begonnen. Toch liepen de zaken heel anders. Na de terugkomst van zijn uitzending naar een oorlogsgebied was Ralph niet meer de oude. Hij stopte met werken en gooide het roer om. De wandelingen die hij samen met zijn hond maakte, gaf hem het meeste geluk. Hij merkte dat de natuur hem gezondheid bracht. Door deze ontdekking is het balletje gaan rollen en nu staan we in een tuin waar honderden mensen plezier uit beleven. Ralph geeft aan dat hij, voordat hij hieraan begon, natuurlijk diverse cursussen heeft gevolgd. Zo is zijn passie gegroeid voor permacultuur en voedselbossen. Daarnaast heeft hij meegelopen met boer Frank van Loco Tuinen om het telen te leren. Wat hier in de tuin is toepast is een mooie mix van alles wat hij heeft geleerd.

Het is leuk om te horen dat Ralph zoveel passie heeft voor waar hij mee bezig is. Het is mooi meegenomen dat het hem ook nog eens helpt binnen zijn herstel. Ralph: “De natuur heeft een helende werking op ons en als je dan ook nog eens zulke voedzame groenten en fruit kunt oogsten en eten dan heeft dat een dubbele uitwerking. Deze tuin staat voor verbinding. Wij hopen dat nog meer mensen gebruik gaan maken van de tuin om elkaar te ontmoeten, zodat eenzaamheid geen kans krijgt. Ook willen wij mensen weer in verbinding brengen met hun voedsel. Voor jonge mensen is het van belang dat ze weten waar hun voedsel vandaan komt en voor oudere mensen is het van waarde dat ze de smaken uit hun jeugd weer kunnen herbeleven. De groenten, kruiden en fruitsoorten hebben intense smaken zoals de natuur het bedoeld heeft. Ook willen we een herwaardering voor de natuur brengen bij de mensen. Het is een mooie tuin waar van alles valt te beleven. De loopeenden die over het land lopen zijn een grappig gezicht om te zien. Ze zorgen voor een goede balans in de tuin en zorgen ervoor dat slakken geen kans krijgen. Verder zijn er kippen en konijntjes. Af en toe komt er ook nog een varken op bezoek, zodat de grond goed bewerkt wordt.”

De kou is zo intens dat we ons gesprek kort houden, maar ik kom zeker weer terug als het warmer wordt. Het lijkt me leuk om te zien hoe de tuin er dan uitziet. Ik krijg lekkere winterse kost mee, zoals spruiten en prei. Bij thuiskomst maak ik een heerlijke stamppot waar we met zijn allen van genieten. Het klopt wat Ralph over de smaken vertelde. Ze zijn meer intens dan bij de supermarkt. Voor mensen die liever groenten in Maastricht kopen, kunnen soortgelijke groenten gekocht worden op de Bio Markt. Wie weet koop je dan zonder het te weten producten van D’r Moostuin, want af en toe kopen ze ook groenten in van dit project.

Collage Ralph Bruls

Voor meer informatie over D’r Moostuin: www.moostuin.nl

Door: Frederique Pronk