ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Pepijn van Herstal

Pepijn van Herstal

een kas is een afspiegeling van zijn omgeving; een kas meet de kwaliteit van leven

Groen kan niet zonder bijen! Dat wordt ons steeds meer duidelijk. Dat is dan ook de reden dat ik graag in gesprek ga met Pepijn van Herstal. Pepijn is imker binnen het Landbouwbelang. Hij heeft zo zijn ideeën over hoe we groen kunnen behouden en stimuleren. De bijen staan op het dak van het landbouwbelang. Via grote donkere ruimtes en trappenhuizen lopen we naar de plek van bestemming. Wat een bijzonder locatie is dit. We nemen plaats bovenop het gebouw en kunnen zo genieten van een prachtig panoramazicht en van de bijtjes. Als ik aan bijen denk, denk ik aan mooie natuurlandschappen. Deze omgeving is totaal anders, veel minder groen dan ik dacht. "Voor de bijen is dit een prachtige locatie", vertelt Pepijn. "De bijen hebben in deze stad een enorme diversiteit aan drachtplanten die ze kunnen vinden. In buitengebieden is deze tegenwoordig schrikbarend laag, wat nadelig is voor de bijenpopulatie. Ook hebben mensen hierboven geen last van de bijtjes. Ik laat de bijen zoveel mogelijk met rust. Ik zorg ervoor dat ze genoeg honing hebben voor de winter en voer ze niet bij met suikerwater. Dit alles zorgt ervoor dat de zwerm sterk blijft."

Via Bee Collective is Pepijn met bijen in contact gekomen. Een kennis van hem wilde zijn eigen volk gaan houden, een aflegger van de Bee Collective bijen. Hij ging al snel reizen waardoor Pepijn in de gelegenheid kwam dit volk te gaan verzorgen. Pepijn: "Je kunt als imker niet zomaar voor lange tijd weg gaan. Je bent tenslotte een boer, ja echt, een bijboer. Je verzorgt je omgeving misschien 1000 keer meer, zodat de bijen het goed hebben. Die bruine kas die je daar ziet staan is de aflegger van de Bee Collective. Die gele is een originele Bee Collective kas."

Zijn vader was tuin- en landschapsarchitect. Hij was bezig met de herwaardering in wijken op gebied van groen. Van jongs af aan liep Pepijn met zijn vader mee. Pepijn: "Helaas zien mensen groen als de kers op de taart. Het is het laatste waar aan gedacht wordt." Hij had twee en half jaar geleden nog een bedrijf in de bouw, waar hij werkzaam was als 3D computer animator. Hij heeft een burn-out gehad en is afgekeurd. Pepijn: "Nu zit ik niet meer graag achter de computer. Ik hou me liever bezig met werken aan een groenere wereld. Die burn-out heeft mij veel goeds gebracht, daar ben ik nu dankbaar voor."

"Op dit moment zijn bijen in groot gevaar. Wij zouden de bijen kunnen helpen door meer groen in onze eigen omgeving aan te brengen. Liefst planten die geen gifstoffen bevatten. Wat echt funest voor de bijen is, is het steeds maar verhuizen van de kassen. Dat gebeurt nu veel door/voor de monocultuur landbouw. Monocultuur is echt een grote boosdoener voor groen. Ze is niet duurzaam en kent maar een korte levensduur. Ze is berust op zoveel mogelijk winst te halen op korte termijn zonder rekening te houden met de toekomst. Dan hebben we het nog niet over het gif waarmee gespoten wordt. Op dit moment worden mensen in China opgeroepen om bomen te bestuiven. De bijen zijn daar al verdwenen. Ze kunnen daar niet overleven, omdat de condities dermate slecht zijn. Monsanto denkt daarvoor een oplossing te hebben: mechanische bijtjes. Symptoombestrijding noem ik dat. Waarom niet kijken naar wat er mis is gegaan en daaruit lering trekken. Wat Maastricht goed doet op gebied van groen is dat ze de regelgeving zo hebben aangepast, dat ze niet meer inenten en niet meer spuiten met gif. Daar ben ik echt blij mee."

Een kas is een afspiegeling van zijn omgeving vertelt hij. Aan de hand van het gedrag van de bijen en de kwaliteit van de honing is veel af te lezen. In de honing kun je alle stoffen terugvinden, zoals bijvoorbeeld vervuiling, die in een bepaalde omgevingsstraal te vinden is. Als je de leefkwaliteit zou willen meten in Maastricht, dan zouden twee bijenkasten per wijk, een mooi meetinstrument kunnen zijn.

Als je eens gestoken wordt door een bij dan kun je het gif er heel makkelijk uitwrijven. Je moet even weten hoe het werkt. Wat veel mensen ook niet weten van bijen is dat ze propolis en koninginnengelei produceren. Medicinaal zijn dit enorm krachtige middelen. Deze producten kunnen onze gezondheid ten goede komen. Des te meer reden goed te zorgen voor "onze dames".

Pepijn: "Wat ik mensen zou willen meegeven is: sta eens stil bij je omgeving. Kijk eens om je heen en ruik die stad, ruik eens hoe zoet en heerlijk deze geur is. Ik word daar vrolijk van. Alles staat met elkaar in contact. Alleen zijn wij het contact helaas kwijt."

Collage Pepijn van Herstal

Door: Frederique Pronk