ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Neeltje van de Braak

Neeltje van de Braak

eigenlijk zijn alle zelfbeheer initiatieven stuk voor stuk groene pareltjes met een mooi verhaal

Vandaag interview ik Neeltje van de Braak. Ze is een van de loketmedewerkers van de afdeling zelfbeheer bij de gemeente Maastricht. Neeltje vertelt dat de gemeenteraad ervoor gekozen heeft een sober kwaliteitsniveau voor het openbaar groen in de stad te hanteren. Willen de bewoners van een wijk meer fleurige en diverse beplanting dan is dat mogelijk via zelfbeheer. Dat betekent dat ze zelf actief kunnen bijdragen aan het onderhoud van de boomspiegels en openbare stukken groen. Ook krijgen ze zeggenschap over de inrichting. Neeltje: "We bieden vooral zelfbeheer aan om diverser groen en meer sociale cohesie te creëeren." Wanneer inwoners deze wens hebben, kunnen ze contact opnemen met het Mijn Groen Maastricht Loket. Neeltje en haar collega’s proberen de wensen van de mensen zo goed mogelijk te begeleiden om zo samen een prachtig stukje fleurig groen te maken.

Sinds kort is er ook een klein loket waar Neeltje persoonlijk aanwezig en aanspreekbaar is. Het is een kleine keet aan Het Bat ter hoogte van de Graanmarkt. Het is te herkennen aan een paarse banner geplaats achter het raam met groot daarop het Mijn Groen Maastricht logo. Neeltje houdt van een persoonlijke aanpak en daarom heeft ze deze locatie in het leven geroepen. Ze geniet van de leuke contacten die ze opdoet in Maastricht en kan volmondig zeggen dat ze de inwoners van Maastricht geweldig vindt. Ze woont zelf in Weert en geeft toe geen groene vingers te hebben. Ze is wel een echt buitenmens en houdt van aanpakken. Nu ze deze functie heeft, wil ze zich meer gaan verdiepen in het groen zodat ze voor basiszaken niet steeds naar haar collega’s van het CNME hoeft te hollen.

Mensen vinden het helemaal niet erg dat Neeltje zo weinig plantenkennis heeft. Ze heeft genoeg sociale vaardigheden die dit ruimschoots compenseren. Neeltje: "Veel mensen die iets groens gaan doen in hun wijk hebben op dat gebied zelf ook weinig kennis in huis. Ze wagen gewoon de sprong en doen dat vaak met vallen en opstaan. Uiteindelijk ontstaat er een mooi resultaat en hebben mensen zich samen opgepakt, waardoor het ook nog eens een hele leuke sociale aangelegenheid is geworden."

Neeltje is een echt mensenmens en een levensgenieter pur sang. Dat heb ik goed kunnen zien tijdens een bijeenkomt die georganiseerd was voor alle inwoners van Maastricht die aan zelfbeheer deden. Neeltje en haar collega’s stelden zich die dag bescheiden op en de zelfbeheerders kregen een podium. Die bijeenkomst liet succesvolle voorbeelden zien. Daarnaast was deze dag ook bedoeld om van elkaar te leren en gewaardeerd te worden voor wat de inwoners voor hun stad betekenen. "Eigenlijk zijn alle initiatieven stuk voor stuk groene pareltjes met een mooi verhaal", vindt Neeltje.

Neetje vertelt mij dat de gemeente inziet dat het beter is niet meer op eigen houtje te willen bepalen hoe een wijk er uit moet komen te zien. "Bewoners hebben daar vaak eigen wensen en ideeën over en wij moeten daar naar luisteren", zegt ze. "Het is ook heel leuk als iedere wijk of straat een eigen straatbeeld krijgt. Als we het groen aan de gemeente overlaten dan is het vaak toch wat meer behouden; inwoners zijn veel creatiever."

Als het aan Neeltje ligt, wil ze nog lang doorgaan met deze functie al moet ze daarvoor iedere dag een flinke reis maken met de trein. De stad, de mensen en haar nieuwe werk maken haar momenteel erg gelukkig. Daarnaast heeft ze al meerdere jaren haar eigen online stoffen cadeautjes winkeltje en daar haalt ze ook veel voldoening uit. De naam hiervan is Paarse Aap en dat staat voor vrolijkheid, plezier en kleur. Paarse Aap vindt dat de wereld wel wat mag worden opgefleurd; het is vaak al saai genoeg! Ik hoop dat Neeltje deze missie ook voor Maastricht heeft, maar dan op het gebied van groen. Dan ziet de toekomst er wat mij betreft rooskleuriger uit.

Meer weten over Mijn Groen Maastricht? Neem vrijblijvend contact op met het Mijn Groen Maastricht Loket via mijngroen@maastricht.nl. Een medewerker van de gemeente beantwoordt uw vragen en kan u helpen bij het indienen van een initiatief. Heb je meer zin in een persoonlijk gesprek? Kom dan langs bij Neeltje aan het Bat.

Collage Neeltje van de Braak

Door: Frederique Pronk