ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Maria Ong

Maria Ong

het is goed voor de natuur om zoveel mogelijk verpakkingsvrij te kopen

Maria Ong staat al heel lang op mijn verlanglijstje als Groene Gezicht. Vandaag mag ik haar eindelijk gaan interviewen. Enkele jaren geleden was ze deelneemster aan het groen project Tuinzicht Lichtenberg. Ze beëindigde haar deelname aan dit project, omdat er tussen een aantal mensen onenigheid was ontstaan en ze dit heel onprettig vond. Het tuinieren en het contact met een aantal mensen die ze daar leerde kennen, mist ze nog steeds. Voor Maria is het lastig in contact te komen met mensen. Ze is namelijk doof en dat maakt communiceren moeilijk. Op haar derde kreeg ze een hersenvliesontsteking wat resulteerde in doofheid. Ze was al vanaf haar geboorte heel zwakjes, waardoor ze veel in het ziekenhuis lag.

Haar jeugd was door haar doof zijn en haar zwakke gezondheid minder rooskleurig. Op advies van haar maatschappelijk werkster ging ze op haar zevende naar een internaat speciaal voor doven in Sint-Michielsgestel waar ze 13 jaar verbleef. Ze ging naar school en volgde uiteindelijk ook een opleiding tot laborante. In de vakanties ging ze terug naar haar ouderlijk huis in Rotterdam, maar daar was ze niet gelukkig. Ze had helemaal geen band met haar ouderlijke gezin en door haar doofheid kon ze dit ook moeilijk opbouwen. Gelukkig hadden ze thuis wel huisdieren waar ze enorm veel liefde van kreeg. Als ze dan weer terug moest naar het internaat miste ze hen het meest.

Maria vond de omgeving van het internaat heel fijn. Het werd omringd door prachtige natuur met veel bomen. Binnen het internaat voelde ze zich gevangen, maar wanneer ze de natuur opzocht dan voelde ze zich vrij. Maria was altijd een heel nieuwsgierig, leergierig en een beetje ondeugend meisje. Ondanks haar zwakke gesteldheid en haar eenzame jeugd wilde ze het leven volop gaan leven. Ze ging zelfstandig wonen en werkte als laborante voor een bedrijf waar ze de zuiverheid van roomboter moest waarborgen. Ze verdiepte zich meer en meer in voeding en dit resulteerde in een blakende gezondheid.

Nu, zoveel jaar later, is ze nog steeds enorm energiek en dat met een leeftijd van 72 jaar. Ze wandelt per dag veel met haar signaalhond Koos en ruimt dan al het zwerfvuil op dat ze tegenkomt. Dit doet ze nu al vele jaren. Wat haar droevig maakt, is dat het zwerfafval de laatste twee jaar enorm vermeerderd is. Ze maakt zich het meest zorgen over de dieren die hier de dupe van zijn. Maria is een echte dierenvriend. Daarom besloot ze ook geen dierlijke producten meer te consumeren. Ze zou heel graag willen dat we echt iets gaan doen aan de milieuproblematiek. Daarbij is Wubbo Ockels voor haar een inspiratiebron. Hij maakte zich sterk voor duurzaamheid. Toen bij hem kanker werd geconstateerd gaf hij aan dat de hele aarde dat ook had. Hij gaf de noodzaak aan om zorg te gaan dragen voor de natuur om daarmee herstel van de aarde mogelijk te maken.

Maria zorgt samen met heel veel vrijwilligers voor het herstel van de natuur door zich intrinsiek al jaren in te zetten. Het is veel zwerfafval dat ze ophaalt, want tijdens een uurtje wandelen heeft ze al een plastic boodschappentas gevuld. Ze probeert zoveel mogelijk verpakkingsvrij te kopen, wat resulteert in koken zonder pakjes en zakjes. Het is beter voor de natuur, maar ook beter voor haar eigen gezondheid. Ik geniet van ons gesprek dat we met gebaren en met pen en papier tot stand brengen. Het is inspirerend om te zien hoe blij en vreugdevol Maria door het leven gaat. Voor mij is zij een echt voorbeeld voor hoe wij zelf het verschil kunnen maken en daarmee samen mooie resultaten kunnen boeken.

Collage Maria Ong

Door: Frederique Pronk