ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Marianne Winthagen

Marianne Winthagen

mijn doel is om de buitenplaats duurzaam in stand te houden en breed beschikbaar te stellen voor publiek

Deze keer heb ik een gesprek met Marianne Winthagen, directielid van Buitenplaats Vaeshartelt en organisator van het Limburg Preuve Festival. Vanuit Maastricht kun je tegenwoordig gemakkelijk deze buitenplaats met de trein bezoeken. Vanuit station Maastricht Noord loop je door de oude Beukenlaan, richting het kasteel. We nemen plaats op een bankje midden op een weideveld. Het uitzicht is prachtig en het is heerlijk rustig.

Marianne werkt al sinds 1993 bij Buitenplaats Vaeshartelt en heeft vanaf de start de restauratie en uitbreiding van de buitenplaats mee mogen begeleiden. Van 2007 tot september jl. heeft ze daarnaast les gegeven bij de Hogeschool Zuyd, faculteit Facility Management. Omdat haar takenpakket als directielid sinds mei vorig jaar aanzienlijk is uitgebreid heeft ze besloten om haar focus weer volledig op de Buitenplaats te leggen. Samen met collega directielid Frank Wormer, sturen ze zowel het landgoed als de horeca exploitatie aan. De man van Marianne, Rob Meijs, is sinds 1,5 jaar de tuinbaas bij Vaeshartelt. Hij zorgt er samen met tientallen vrijwilligers voor dat de buitenplaats volledig biologisch wordt beheerd. Buitenplaats Vaeshartelt is eigendom van de gelijknamige stichting met een ideëel doel: de buitenplaats duurzaam in stand houden en breed beschikbaar stellen voor publiek.

Marianne vertelt met trots wat voor moois er nu al gerealiseerd is op het landgoed en wat er in de toekomst nog staat te gebeuren: “Beetje bij beetje koopt de stichting land terug dat van origine bij de buitenplaats hoorde. Bij de aankoop in 1993 was het landgoed, dat ooit 118 ha. groot was, 7 ha. Inmiddels is dit 23 ha. Op deze schaal zijn alle functies teruggebracht die het landgoed vroeger bezat: een Engels landschapspark met majestueuze bomen, diverse tuinen, weilanden, een Sterrenbos en een Proeftuin met 200 hoogstambomen met oude Limburgse fruitrassen en diverse soorten klein- en leifruit. Een groentetuin en aardbeienveld zijn nog in aanleg. In de proeftuin bevindt zich ook het bijenpaviljoen, afkomstig van de Floriade 2012, dat op de buitenplaats een tweede leven heeft gekregen en 6 bijenvolken huisvest.”

Het is een streven zo veel mogelijk zelfvoorzienend te worden. Naast producten van eigen land worden zoveel mogelijk producten uit de omgeving gehaald. Oud en nieuw loopt mooi in elkaar over. Bij het verbouwen en realiseren van hun dromen gebruiken ze zo veel mogelijk de materialen die van het land zelf komen. Marianne heeft een leuke afwisselende baan. De ene keer staat ze met haar laarzen op het land en het andere moment werkt ze op kantoor. Iedere zaterdag is ze samen met de vrijwilligers, de Vrienden van Vaeshartelt, op het land en dat vindt ze erg leuk om te doen. Eigenlijk is deze buitenplaats te groot en is er zo veel te zien, dat dit moeilijk valt samen te vatten. Het mooiste is dan ook zelf eens een kijkje te gaan nemen. Deze buitenplaats is vrij toegankelijk voor iedereen en op dit moment zijn er al veel wandelaars die deze plaats ontdekt hebben.

Zondag 7 september zal er op Buitenplaats Vaeshartelt het vierde Limburg Preuve Festival plaatsvinden. Het festival is in vier jaar tijd uitgegroeid tot de grootste streekproducten markt van Zuid-Limburg. Ook dit jaar biedt het festival weer een dagvullend programma aan. Meer dan 60 Euregionale producenten bieden op het festival hun (h)eerlijke producten aan. Er kan volop geproefd, genoten en gekocht worden tijdens deze dag. De producenten kunnen zich onderling ook echt met elkaar verbinden en op deze wijze ontstaan er soms ook nieuwe producten.

Zoals ieder jaar starten ze het festival met een Streekbrunch. Deze brunch zal aan één grote tafel in het park plaatsvinden. Voor de brunch is vooraf reserveren noodzakelijk. U kunt zich opgeven door een e-mail te sturen naar organisatie@limburgpreuvefestival.nl.

Het kinderprogramma heeft dit jaar als thema insecten. De organisatie vindt het belangrijk dat het creatief, educatief en actief is. Dus geen standaard springkussen en schminken, maar verassend anders.

Collage Marianne Winthagen

Voor meer informatie over Buitenplaats Vaeshartelt: www.vaeshartelt.nl
Voor meer informatie over het Limburg Preuve Festival: www.limburgpreuvefestival.nl

Door: Frederique Pronk