ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Koos Beeks

Koos Beeks

de tijden van aangeharkte moestuintjes zijn ingeruild voor een nieuwe manier van tuinieren

Via Buurderij Maastricht kom ik in contact met Koos Beeks. Hij is achter de schermen betrokken bij dit project. Daarnaast is hij heel actief in zijn permacultuur tuin op Sint Pieter. Koos heeft een grote voorliefde voor de natuur en eerlijke duurzame voeding. Het Buurderijen concept sprak hem dan ook aan, waardoor hij graag meehielp bij het tot stand komen van Buurderij Maastricht. Ons voormalige groene gezicht Yvonne Velthuis is de initiator van het project. Op 12 april 2017 was de officiële opening. Vanaf deze datum kan je elke woensdag lekkere lokale kwaliteitsproducten kopen van boerderijen uit de buurt. Je bestelt de producten online en haalt ze op bij Natuurtuinen Jekerdal. Bij het ophalen van de producten sta je oog in oog met de producenten, waardoor de keten van voeding veel transparanter is. Het is een nieuwe manier van eten kopen die de lokale landbouw ten goede komt.

Koos nodigt mij bij hem thuis uit, zodat hij zijn prachtige tuin kan laten zien. Zijn woning wordt hoofdzakelijk omringd door natuur. Wat een genot om hier te mogen wonen. Hij kocht samen met zijn aangrenzende buren een stuk land van Stefan Muijtjens, ook al een voormalig groen gezicht. Het was land dat los lag van de toenmalige Tuin van Sint Pieter. Dit maakte het lastig in onderhoud, waardoor Stephan het wilde verkopen. Koos zag een kans en enthousiasmeerde zijn buren om dit stuk land samen te kopen. Nu, enkele jaren later, hebben ze het weten om te toveren van een karig landschap naar een rijk biodivers stuk grond. Hier kan de flora en fauna heerlijk vertoeven. Naast dat het een verrijking is voor de omgeving, is het ook fijn dat ze steeds meer kunnen eten en genieten van dit stukje natuur, zonder daarbij andere organismen buiten te hoeven sluiten. Op alle vlakken is het een win-winsituatie.

Vanuit de straatzijde kun je de weide zien, waar fruit- en notenbomen aangeplant zijn. De bomen zijn nog niet heel groot, maar de oogst is er niet minder om. Via een smal openbaar wandelpaadje kun je de permacultuur tuin bewonderen. Iemand die niet bekend is met permacultuur kan dit vaak moeilijk een plekje geven. Het is een totale andere manier van omgaan met je omgeving dat tegenwoordig veel aansluiting vindt bij jonge mensen. Koos en zijn vrouw hebben al vaker gekozen voor afwijkende paden. Zo kiezen ze in hun jonge jaren al voor een macrobiotische leefstijl en brachten ze hun kinderen niet naar een lokale school, maar naar de vrije school die niet om de hoek lag. Bij het opvoeden van hun kinderen was al duidelijk dat hun manier van leven niet de meest gebruikelijke was. Door de jaren heen zijn ze milder geworden en hebben ze een meer organische vorm gevonden in wat gezond voor hen is. Voor hen staat lokale, liefst uit eigen tuin, biologisch geoogste groenten centraal. Koos richt zich op de gehele tuin. Zijn vrouw richt zich op het kruiden gedeelte. Koos is op dit moment de meest actieve in de gezamenlijke tuin, maar daar is hij niet rouwig om. Het is duidelijk dat hij er enorm veel plezier in heeft. De andere buren genieten weer op een andere manier. Dat wat hij thuis bij zijn ouders heeft geleerd, kan hij in deze tuin geheel loslaten. De tijden van aangeharkte moestuintjes zijn helemaal ingeruild voor deze voor hem nieuwe manier van tuinieren. Zo leert hij telkens weer nieuwe dingen. Zou dat het geheim zijn van zijn jeugdige vitale uitstraling...

Collage Koos Beeks

Voor meer informatie over Buurderij Maastricht:
boerenenburen.nl/nl/assemblies/9218

Door: Frederique Pronk