ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Kenny Essers

Kenny Essers

het zou zo mooi zijn als we weer gaan stilstaan bij de hoeveelheid aan werk wat ervoor nodig is om een potje honing te krijgen

Vandaag interview ik Kenny Essers van BEEing Pure. Het bedrijf bestaat nog niet zo lang en is in korte tijd uitgegroeid tot een heus merk waarbij kwaliteit voorop staat. Het bijzondere aan de honing van BEEing Pure is dat deze niet wordt verhit, niet wordt gefilterd en niet wordt vermengd. Zo blijven alle gezonde voedingstoffen in de honing zitten en dat is gunstig voor onze gezondheid.

Kenny heeft veel gesurvivald in ongerepte natuurgebieden. Zo ging hij ook naar het noorden van Zweden en bouwde daar iglo’s om in te overnachten. Hij leefde zo veel mogelijk één met de natuur. Van thuis uit heeft hij deze voorliefde voor de natuur niet per se meegekregen, dat komt echt vanuit hemzelf. Ondanks dat Kenny makkelijk kon leren, studeerde hij niet. Zodoende ging hij al vroeg werken, maar uiteindelijk besloot hij toch om een studie te gaan volgen. Hij volgde de herboristen opleiding in Maastricht. In het tweede jaar van de opleiding kreeg hij daar het vak volksgeneeskunde. De leraar die dit vak gaf en daarnaast ook imker was, kon de stof enorm gepassioneerd overbrengen en vooral als hij over zijn bijen begon te praten. Door deze verhalen over het imkeren werd Kenny meteen gegrepen. Door deze docent is zijn passie en het avontuur voor bijenhouden begonnen. Zijn vader kocht het stuk grond waar we nu samen praten. Dit bood Kenny de kans hier te gaan imkeren.

Kenny: "Ik wilde alles te weten komen over het socialisme in de bijenkas. Ik heb een berg geld uitgegeven aan boeken over bijen en ben deze meteen gaan lezen. Ik sloot me ook aan bij de bijenhoudersvereniging. In 2010 volgde ik de cursus tot imker en leerde de praktijk kennen." Kenny is nu één van de jongste beroepsimkers van ons land. Met zijn passie voor zijn vak hoopt hij kinderen te raken en ze te doen nadenken over hoe belangrijk de natuur is. Hij hoopt dat hij binnen elke groep kinderen die hij mag ontvangen in zijn tuin eentje weet te raken. Kenny: "Het zou zo mooi zijn als we weer gaan stilstaan bij de hoeveelheid aan werk wat ervoor nodig is om een potje honing te krijgen. Als er dan ook nog eens kinderen ooit imker gaan worden en daarbij geïnspireerd zijn geworden door mij, ja dat zou natuurlijk fantastisch zijn."

Kenny heeft een heel team om hem heen gebouwd om zo echte Maastrichtse honing te kunnen leveren. Zo staan er tientallen bijenkassen verspreid door Maastricht en allemaal in een mooie groene omgeving. Hij zoekt samenwerking op met boeren en groen initiatieven en door zijn sociale vaardigheden en zijn grote netwerk krijgt hij dingen goed van de grond. In zijn werkruimte hangt een spiegeltje. "Deze dient ervoor", zegt hij, "dat ik me altijd in de ogen moet kunnen blijven aankijken. Op deze manier hoop ik de kwaliteit te kunnen blijven waarborgen." Kenny gelooft niet in toeval. "Alles lijkt zo te moeten zijn gelopen", zegt hij.

Naast het bijenhouden heeft hij voor zijn eigen stuk grond nog tal van prachtige ambities. Zo zal er langzaam omgeschakeld worden naar permacultuur en wil hij een mooie kruidentuin aanleggen, waarmee hij zijn productlijn kan uitbreiden. De tuin moet ook meer aangekleed worden voor als er bezoekers komen. Het moet een inspirerende plek worden, waar de bijen goed bij floreren en waarbij bezoekers met hun verschillende zintuigen de natuur kunnen waarnemen.

Kenny is een druk bijtje, maar zoekt ook zeker de rust op. Zo gaat hij af en toe in retraite bij Boeddhisten en daar leert hij veel van. Hij staat tegenwoordig elke ochtend op en neemt zich dan voor positief te zijn. Het bezig zijn met zijn bijen werkt bij hem overigens ook enorm ontspannend. Meestal is hij dan zo in trance dat hij zijn omgeving niet meer waarneemt.

Wat een energieke verschijning is Kenny. Als je hem zelf zijn verhaal wilt laten vertellen, kun je hem bezoeken op de markt in Maastricht. Daar staat hij iedere woensdag en vrijdag. De mogelijkheid bestaat ook om zijn honing via zijn webshop te kopen.

Collage Kenny Essers

Voor meer informatie over BEEing Pure: www.beeingpure.nl

Door: Frederique Pronk