ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Jos Peeters

Jos Peeters

oan köbbes biedt mensen met en zonder beperking de mogelijkheid met elkaar in verbinden te treden

Vandaag ga ik voor het eerst zonder kinderen naar Boerderij Oan Köbbes. Voor velen is deze plek beter bekend als de kinderboerderij van Maasveld. Boerderij Oan Köbbes is onderdeel van Maasveld in Heugem. Maasveld is één van de drie locaties voor verstandelijk gehandicaptenzorg van Koraal in Limburg. Deze organisatie biedt zorg, behandeling, begeleiding, advies en ondersteuning aan mensen met ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen, veelal gecombineerd met onbegrepen gedrag.

Ik heb een interview met Jos Peeters die een belangrijke rol bekleedt binnen de zorgboerderij. Hij neemt een bescheiden rol als ik aangeef hem te willen interviewen. Liever zet hij een van de bewoners in het zonnetje. Wij willen toch liever zijn verhaal horen. Hij is tenslotte een belangrijk gezicht binnen de boerderij.

Jos komt oorspronkelijk uit Noord-Limburg en dat kan je goed horen. Zijn ouders waren boeren en hadden een vermeerderingsbedrijf. Hij groeide op in een groot gezin met tien kinderen. Ondanks zijn boerenopvoeding koos hij voor een technische studie, maar hij kwam er al snel achter dat dit hem niet lag. Hij wilde liever met mensen werken. Dat lag hem duidelijk beter. Hij volgde een opleiding tot verpleegkundige. Dat was een goeie keuze. Hij kreeg de mogelijkheid om bij Maasveld te gaan werken. Jos kon binnen de zorgboerderij al zijn kennis toepassen die hij door de jaren heen had opgedaan. Jos heeft duidelijk veel plezier in zijn werk. Het is goed om te zien dat veel bewoners zich binnen deze groene plek thuis voelen. Maasveld heeft ongeveer 325 cliënten en de boerderij biedt aan zo’n 50 bewoners van Maasveld een prachtige daginvulling. Dit geeft wel aan dat de boerderij voor veel bewoners en medewerkers een geliefde plek is.

Jos: "Het mooie is dat Oan Köbbes de mogelijkheid biedt mensen met en zonder beperking met elkaar in verbinden te treden. Geregeld komen hier schoolkinderen meewerken. Ze worden dan begeleid door een van onze bewoners. Het is leuk om te zien hoe die communicatie verloopt. Eigenlijk loopt dat veel natuurlijker dan bij volwassenen. Kinderen zijn heel eerlijk en open en dat hebben onze bewoners ook. Dat zorgt vaak voor hele grappige situaties."

Tijdens ons interview spreekt een jongeman Jos aan. Jos geeft duidelijk aan in gesprek te zijn, maar daar trekt de jongen zich niets van aan. Het is bijzonder om te zien hoe rustig Jos blijft en hoe hij de jongen uiteindelijk afgeleid krijgt, waardoor wij ons gesprek kunnen voortzetten.

Jos vertelt dat de bewoners zelf kunnen kiezen uit een groot aantal bezigheden, passend bij hun mogelijkheden en bij wat ze zelf leuk vinden om te doen. De activiteiten zijn legio zoals dieren verzorgen, in de tuin werken, fruit en groenten oogsten, jam en siroop maken, rijden met de huifkar, hout kloven en brandhout zagen en mooie voorwerpen van klei en hout maken. Ondanks én ongeacht hun beperkingen moeten bewoners altijd kunnen meedoen. Goed samenwerken helpt daarbij. Zo nemen de bewoners die mobiel zijn hun medebewoner in een rolstoel mee naar de boerderij, waardoor zij ook de sfeer mee kunnen proeven van deze plek.

Jos vertelt dat er geregeld samen gekookt en gegeten wordt. Dat is het voordeel van het zelfvoorzienend zijn. De aardappelen voor de eigengemaakte friet worden zelf geoogst. De groenten komen van het veld vers op tafel. Jos geeft aan dat het wel jammer is dat de producten weinig tot niet meer in de grote keuken van Maasveld worden gebruikt. Voorheen was dat nog wel aan de orde, maar helaas is het voor zo’n grote organisatie toch makkelijker om een groothandel te laten komen. Jos: "Er liggen nog genoeg uitdagingen binnen de organisatie, maar we zijn goed op weg. We worden steeds duurzamer, zoals je kunt zien. Zo hebben alle huizen sinds kort groendaken." Het zou wat Jos betreft nog fanatieker mogen, maar hij begrijpt ook dat daar toch wat tijd overheen moet gaan. Uiteindelijk gaat het om de bewoners, die moeten het goed hebben en daar stopt Jos het liefst al zijn energie in.

Wat een mooie plek is Boerderij Oan Köbbes geworden. Ik denk dat ik maar eens vaker langs ga om hun heerlijke groenten, fruit en jams te kopen.

Collage Jos Peeters

Voor meer informatie over Boerderij Oan Köbbes:
www.maasveld.org/bewoners-amp-verwanten/daginvulling/boerderij

Door: Frederique Pronk