ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Jean Herben

Jean Herben

we mogen echt heel trots zijn op alles wat we bereikt hebben bij tuinzicht lichtenberg

Vandaag interview ik een deelnemer van het stadslandbouwproject Tuinzicht Lichtenberg. Een project waarvan mijn hart nog altijd sneller gaat kloppen, omdat ik het zelf mede heb opgezet. Jean Herben is al vijf jaar betrokken bij dit project. Hij heeft alles mogen meemaken vanaf de start tot hoe het er nu bij ligt. Samen met zijn vrouw heeft hij hier een klein stukje grond waar ze samen op duurzame wijze hun groentjes telen. Hij geeft aan dat de tuin belangrijk voor hen is. De moestuin verbindt de twee door een gedeelde hobby. Als ik Jean zo aanhoor dan gaan er heel wat uren zitten in de werkzaamheden die hij verricht als vrijwilliger. Hij is betrokken bij diverse verenigingen in Heugem. Zo is hij actief bij Carnavalsverenigingen “De Waterratte” en “De Kikkers”, Servatius (voorzitter bewonerscommissie), Pieke Dassen (beheer van de loods) en natuurlijk bij Tuinzicht Lichtenberg. Bij Tuinzicht is hij voornamelijk de klusser, samen met Willem en Jos en zit hij in de stuurgroep. Daarnaast werkt hij bij Sappi Maastricht in ploegendienst en dat vindt hij fijn. Hij heeft niet veel slaap nodig en deze dienst biedt hem de mogelijkheid meer nevenactiviteiten te verrichten dan wanneer hij alleen overdag zou werken. Nu snap ik nog meer dat het fijn is dat Jean en zijn vrouw deze tuin samen verzorgen. Het verbindt hen binnen de weinige uurtjes die ze samen hebben.

Eerder al had Jean een moestuin in Heugem, maar die vereniging moest weg. In die tijd heeft hij veel geleerd van de gepensioneerde mensen die daar actief waren. De jaren erna heeft hij niets meer gedaan met de natuur. De kans deed zich vijf jaar geleden voor deel te nemen aan dit project en ze zijn er meteen op afgegaan. Het project geeft hun veel plezier, zeker ook omdat het zo divers is. Zijn vrouw houdt zich vooral met het tuinieren bezig en hij ondersteunt in alles wat daarvoor nodig is. Samen genieten ze van hun oogst.

Jean laat me diverse zaken zien waar hij trots op is. De realisatie van de schuur is er één van. Voorheen was het een oude vervallen schuur. Het hebben van een keuken en sanitair biedt vele mogelijkheden voor deze ruimte. Nu zijn er geregeld leuke activiteiten zoals lezingen, workshops en feestjes die hier plaatsvinden. De schuur is voornamelijk bedoeld voor de deelnemers van Tuinzicht Lichtenberg. Hier kun je lekker schuilen, maar ook samen iets leuks organiseren. Hij wijst ook naar de verhoogde bakken die naast de schuur geplaatst zijn. Het biedt mensen die wat ouder zijn of een handicap hebben de mogelijkheid tot meedoen binnen dit project. Iedereen binnen het project vindt het belangrijk dat iedereen moet kunnen meedoen ongeacht je achtergrond of beperking. Kinderen zijn ook volop betrokken bij het project. Een aantal klassen van de Bernard Lievegoedschool zijn wekelijks te vinden in de moestuin.

Wat hij ook mooi vindt is dat ze dit jaar gaan starten om alle braakliggende stukken grond te gaan gebruiken voor gezamenlijk tuinieren. Ze kiezen voor makkelijke groenten en fruit zoals bijvoorbeeld aardappelen, courgette en pompoen. De deelnemers gaan hun krachten bundelen en kijken wat ze met de oogst gaan doen. In ieder geval zal er niets weggegooid worden. Alles wat niet opgaat bij de deelnemers zelf kan verkocht of weggegeven worden aan bijvoorbeeld de voedselbank.

Als ik hem vraag of hij had gedacht dat het zo’n mooi project zou worden dan zegt hij: “Ik heb het wel altijd gehoopt. Na de opbouw zijn we nu toe aan het werven van nieuwe deelnemers.” Jean maakt zich daar niet druk over. Hij heeft de overtuiging dat die vanzelf gaan komen.

Wil je meer weten over het project Tuinzicht Lichtenberg? Bekijk dan de website www.tuinzichtlichtenberg.nl en schroom dan niet om even langs te komen. De tuin is overdag vrij toegankelijk als je maar op de paden blijft. Ook organiseren ze af en toe doe-dagen of open dagen. Tijdens deze activiteiten is iedereen welkom. Voor activiteiten kun je het beste de facebook pagina in de gaten houden en natuurlijk de lijst met evenementen op Groen Maastricht.

Collage Jean Herben

Door: Frederique Pronk