ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Ingrid Reinhoud

Ingrid Reinhoud

stro glanst in de zon alsof het van goud is, het kan veelzijdig ingezet worden en tot prachtige ornamenten gevlochten worden

Per toeval ontmoet ik Ingrid Reinhoud bij het interviewen van ons vorige groene gezicht Esther Frankort. Ingrid is vrijwilliger bij Sjoen Graas. Voorheen was ze werkzaam bij het CNME. Ik sta vol verbazing dat Ingrid zich op zo veel plekken verbindt aan groen. Het mag duidelijk zijn dat Ingrid groen en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Reden genoeg om haar het nieuwe groene gezicht te maken. We plannen een afspraak in het Werkgebouw. Dit geeft mij de kans deze locatie eens van binnen te mogen bekijken. Ingrid heeft hier nog niet zo lang haar atelier. Het Werkgebouw is een plek waar vak- en ambachtslieden samen, maar ook afzonderlijk kunnen werken. Ingrid vertelt dat deze plek enorm inspirerend is. Ingrid: “Wat erg fijn is, is dat je kunt samenwerken met andere ambachtslieden waardoor je weer tot nieuwe ideeën komt. Ieder heeft zo zijn eigen manier van werken en materiaalkeuze. Door samen te werken en dus met nieuwe materialen in aanraking te komen, ontstaan vaak de meest creatieve ideeën.” In de gezamenlijke winkel kun je veel handgemaakte producten kopen die zijn ontwikkeld binnen het Werkgebouw. Zo liggen er ook mooie producten van Ingrids Handen in de winkel.

Ingrid straalt als ze over haar ambacht strovlechten praat. Ze voelt zich verantwoordelijk om het prachtige ambacht niet verloren te laten gaan. Vroeger konden boeren, naast het boerenbestaan, extra geld verdienen met het strovlechten van hoeden en andere bruikbare producten. Vandaag de dag is dit niet meer noodzakelijk, waardoor het ambacht zomaar kan verdwijnen. Het doorgeven van het ambacht is daarom voor haar van groot belang. Zo geeft ze geregeld lessen, workshops en lezingen en staat ze ook op markten en braderieën om haar opgedane kennis uit te dragen. Momenteel heeft ze ook twee stagiaires rondlopen, die ze twee weken mag begeleiden. Haar achtergrond als docent komt daarbij zeker van pas.

Ongeveer 25 jaar geleden ontdekte Ingrid het strovlechten in Zwitserland. Het heeft haar daarna nooit meer losgelaten. Ze volgde vele workshops en cursussen in binnen- en buitenland om zo alle technieken eigen te kunnen maken. Momenteel is haar kennis dermate groot, dat ze zich beschouwd als een echte ambachtsvrouw op dit gebied. Ingrid vindt het belangrijk om het ambacht weer een plek te geven in onze moderne tijd. Dit is dan ook de reden dat ze nu actief bestuurslid is van de Vereniging van Vlechters. Haar wens om het ambacht te plaatsen in deze tijd lukt haar al aardig. Zo heeft Ingrid voor Fashionclash 2014, die toen het thema “(Old)Fashioned” droeg, bijzonder mooie accessoires vervaardigd. Daarnaast werkte ze nauw samen met namen als Viktor & Rolf voor hun haute couture voorjaarscollectie in 2015. Ingrid verzorgde het strovlechtwerkproces van begin tot eind. Na ruim drie maanden bijna uitsluitend te hebben gevlochten voor de collectie, was de show echter in enkele minuten voorbij. Het zijn ware pronkstukken die ze daar heeft gerealiseerd. Pronkstukken die duidelijk laten zien dat strovlechten niet oubollig hoeft te zijn.

Ingrid waardeert het eerlijke product stro enorm. Ingrid: “Het glanst in de zon alsof het van goud is. Het kan veelzijdig ingezet worden en tot prachtige ornamenten gevlochten worden.” Ze is niet vies van nieuwe wegen inslaan en nieuwe ontdekkingen opdoen. Zo heeft ze een eigen stuk land binnen het Stadslandbouwproject Tuinzicht Lichtenberg. Op dit stuk grond verbouwt ze verschillende strosoorten die ze gebruikt voor haar werk. Het zelf kunnen zaaien en oogsten is waardevol voor haar. Ingrid: “Voor het strovlechten ben ik vooral gericht op de kwaliteit van de stengel. Boeren daarentegen zijn gefocust op de hoge productie van het graan en zijn dus niet geïnteresseerd in de steel.” Wat Ingrid van haar eigen land haalt, heeft een hoge kwaliteit wat weer gunstig is voor de kwaliteit van haar producten. Ze is daarom ook dankbaar dat ze zo bevoorrecht is met alle mogelijkheden die ze momenteel heeft.

Collage Ingrid Reinhoud

Voor meer informatie over Ingrids Handen: www.ingrids-handen.nl

Door: Frederique Pronk