ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Freek Mennen

Freek Mennen

momenteel is het heel druk op het land met een rijke diversiteit aan groenten die te oogsten zijn

Dit jaar zijn wij als gezin lid geworden van LOCOtuinen. Wij zijn enorm enthousiast. De waardering voor de groenten die wij wekelijks mogen oogsten is groot. De belangrijkste motor achter LOCOtuinen is boer Freek Mennen. Hij is tenslotte degene die ons voedt met eerlijke energetische groenten. Reden genoeg dus voor een interview.

Ik ontmoet Freek op het land. Hij excuseert zich omdat hij tijdens ons gesprek door moet gaan met zijn werkzaamheden. "Het is momenteel heel druk op het land, maar dat is het eigenlijk altijd van april tot september", zegt Freek. Dat is ook goed merkbaar aan de rijke diversiteit van wat er momenteel te oogsten valt. "Deze periode is vooral fysiek zwaar", zegt hij. "Ik maakt rond deze periode veel uren. Dat probeer ik in de winter dan weer te compenseren". Ondanks het vele werk is hij blij om boer te zijn binnen dit project.

Freek groeide op in Midden-Limburg bij ouders die een grote passie hadden voor de natuur. Zijn ouders werkten naast hun reguliere werk veel op hun halve hectare land, waar ze een grote moestuin, fruitbomen, dieren en mooie bloemen onderhielden. Zijn moeder had vooral affiniteit met bloemen en zijn vader meer met groenten verbouwen. Freek vond het als kind al heerlijk om buiten in de natuur bezig te zijn. Waarschijnlijk was dat de reden waarom hij al heel vroeg riep boswachter te willen worden. Freek zocht ook altijd bijbaantjes in het groen en het was dan ook logisch dat hij na zijn middelbare school een opleiding ging volgen aan het Citaverde College. Al snel bleek dat hij zich helemaal niet thuis voelde tussen de boerenzonen die hier hun opleiding volgden. Uiteindelijk verliet hij Limburg en verhuisde naar Dronten om daar een opleiding te gaan volgen aan de Warmonderhof. Hier voelde hij zich wel thuis en hij kon hier veel leren. Warmonderhof is een opleidingsinstituut voor biologisch-dynamische landbouw. Het is de enige erkende opleiding in Nederland waar onderwezen wordt in biologische landbouw.

Met zijn brede opleidingskennis en vele ervaring binnen de agrarische sector maakte hij in 2014 de start als zelfstandig boer binnen het project LOCOtuinen. Hij is nog steeds gelukkig met waar hij nu staat. Binnen LOCOtuinen heeft hij nog genoeg uitdagingen aan te gaan en alles gaat steeds beter. Dit jaar is het bijvoorbeeld voor het eerst dat hij geen opdrachten hoeft bij te nemen in de winterperiode, waardoor hij zich volledig kan richten op de werkzaamheden binnen het project. Hij kan daardoor achterstallige en belangrijke nieuwe werkzaamheden oppakken, zoals afdakjes maken voor het drogen van de groenten. Dit komt uiteindelijk de leden ten goede. De leden zijn het belangrijkste voor hem. Die moeten tevreden zijn en samen maken zij het mogelijk dat hij hier kan boeren.

Freek: "Nog steeds zet ik mij samen met de vrijwilligers binnen LOCOtuinen in om nieuwe leden te werven. Zo hopen we te bereiken dat de tuin volledig gevuld wordt met groenten voor abonnementen van leden. Nu oogst ik nog een deel dat weer doorverkocht wordt en daar gaat veel tijd in zitten. Dat is ook prima maar de insteek van het project is dat het volledig gedragen gaat worden door zijn leden."

Zijn vriendin Roos is ook actief op het land, maar zij focust zich voornamelijk op de bloemen. Mensen met een bloemen abonnement kunnen hier hun eigen lokale bloemen komen oogsten. Daarnaast kweekt ze nog extra bloemen voor de verkoop en staat ze daarmee geregeld op de bio markt. Roos en Freek hebben twee dochters van drie en vijf en nemen de meisjes geregeld mee naar het land. "Ook zij houden beiden nu al veel van de natuur", zegt Freek.

Als je gezonder en duurzamer wilt leven is LOCOtuinen misschien wel iets voor jou. De oogst is volledig biologisch. Je kunt oogsten wanneer je maar wilt van mei tot januari en daardoor zijn je groenten verser dan ooit. Daarnaast is alles geheel verpakkingsloos, dus voor diegenen die de uitdaging aan willen gaan zero waste te gaan leven, kunnen hier al een eindje mee op weg geholpen worden.

Collage Freek Mennen

Voor meer informatie over LOCOtuinen: www.locotuinen.nl

Door: Frederique Pronk