ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Frederique Pronk

Frederique Pronk

mijn motivatie is mensen meer bewust te maken van wat gezonde voeding voor hen kan betekenen

Samen met mijn partner en twee kinderen ben ik woonachtig in de wijk Randwyck. De straat waarin wij wonen bestaat voornamelijk uit steen en beton; geen omgeving waar je je normaliter thuis zou gaan voelen. Voordat onze kinderen geboren waren, was dit voor mij geen belangrijk aandachtspunt. Vandaag de dag besteed ik meer aandacht aan groen en aan gezondheid. Los van dat groen ontspannend werk, is het ook iets waar kinderen totaal in kunnen opgaan. Mijn frustratie lag dan ook in: “waar kan ik met mijn kinderen een fijne plek vinden waar ze echt kunnen spelen en waar ik zelf ook blij van word”. Onze moestuin op het balkon was leuk, maar weinig uitdagend. Ons kleine tuintje was ook maar beperkt en kleine kinderen worden groot dus willen ze steeds meer ruimte.

Samen met een vriendin uit de straat ontstond het idee onze straat meer groen en speelbaar te krijgen. Nu reden de scooters in volle vaart erdoorheen, waardoor het voor de kinderen onmogelijk was om er veilig te spelen. De straat nodigde ook weinig uit om op ontdekking te gaan. We schreven en tekenden een mooi plan. Mobiele moestuinen waren de basis. Ook mooie natuurspeelplekjes zouden op diverse plaatsen in de straat komen. Dit plan presenteerden wij bij een bijeenkomst van “Maastricht in de Toekomst”, georganiseerd door Stichting-S. Het plan werd heel positief ontvangen, maar bleek moeilijk uitvoerbaar in verband met aansprakelijkheid en vergunningen. Het formele traject om dit op poten te krijgen, niet mijn sterkste kant, heeft ervoor gezorgd dat wij dit plan niet hebben kunnen realiseren.

Uit frustratie ging ik op zoek naar een ander alternatief. Groen biedt ook veel voordelen voor de gezondheid. In mijn privé tijd lees ik graag informatieve boeken over de gezondheid. Voor mij is het enorm belangrijk dat ik mijn kinderen zo gezond mogelijk laat opgroeien. Nadat mijn jongste dochter een keer erg ziek was geworden, werd dit nog belangrijker voor mij. Ik voel sterk de behoefte om mijn kinderen te laten zien waar ons voedsel vandaan komt. Ik vind het ook heerlijk om te koken met eerlijke en lokale producten. De relatie tussen voeding en ziek zijn was voor mij enorm duidelijk en ik wilde daar graag een bijdrage aan leveren in mijn naaste omgeving.

Aangezien ik mede-eigenaar ben van reclamebureau edening, dacht ik dat ik er wel voor kon zorgen om gezonde voeding meer onder de aandacht zou komen. Zo ontstond het idee een lezing te organiseren over voeding in relatie tot je temparament, gericht op kinderen maar ook op volwassenen. De eerste lezing was geboren. In datzelfde jaar volgden nog twee lezingen. Een lezing over de gezondheid van kruiden door salvestrolen en een lezing over de balans van hormonen. Ik heb ook nog een leuke culinaire wildpluk wandeling georganiseerd, die ik binnenkort weer hoop te organiseren.

In 2013 belde Liesbeth Bakker van Stichting-S mij onverwachts op. Zij had van woonpunt een stuk grond ter beschikking gekregen voor moestuinen voor schoolgaande kinderen. Dit was een vervolg op haar project “Maastricht in de toekomst”. Zij vroeg of ik samen met haar dit project wilde oppakken. Zo werd Tuinzicht Lichtenberg geboren. Een project waar duurzaamheid, gezondheid en burger participatie centraal staat. Meer informatie over dit project vindt u bij het groen initiatief Tuinzicht Lichtenberg. Voorlopig loopt het project boven verwachting, zo zijn we onlangs uitgeroepen tot Groen Icoonproject Limburg 2014.

Voor meer informatie over reclamebureau Edening: www.edening.nl
Voor meer informatie over Tuinzicht Lichtenberg: www.tuinzichtlichtenberg.nl