ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Frank Radder

Frank Radder

de herboristen opleiding raakte me meteen en gaf me een euforisch gevoel, bezig zijn als kruidendeskundige voelt als thuiskomen

Dit keer interview ik Frank Radder uit Margraten. Hij heeft zijn eigen kruidenkwekerij genaamd Puur Aroma, die hij samen runt met zijn vrouw Monique.

Frank komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Hij verhuisde in zijn jeugd meerdere malen. Zijn vader was huisarts en volgde diverse specialisaties door het land. Zodoende verhuisde het gezin met hem mee. De woningen waren elke keer zeer divers. Zo woonde ze de ene keer in een herenhuis en dan weer in een boerenwoning of flat. Frank heeft zijn groene vingers niet gekregen door zijn opvoeding. Zijn interesse in groen kwam vanuit hem zelf. Op jonge leeftijd frutselde hij graag met plantjes, blaadjes en bloemetjes, terwijl zijn vriendjes liever naar auto's keken. Na de scheiding van zijn ouders verhuisde hij weer. Deze keer wat zuidelijker in Brabant. Hij woonde daar bij zijn moeder, die daar een nieuw samengesteld gezin begon.

In Brabant kwam hij in contact met de wereld rondom tuinbouw. Hij werkte bij aardbeientelers en boomkwekerijen om geld te kunnen sparen. Frank ging naar school, maar miste een doel en had weinig motivatie om te leren. Hij studeerde onder zijn niveau en was daardoor genoodzaakt om te kiezen voor een agrarische school op lts niveau. Frank: "Zo'n lts was het beste platform om kattenkwaad uit te halen." Doordat het een gerichte opleiding was, zag hij wel een doel voor ogen. Daarna volgde hij de middelbare agrarische school in Breda. Frank: "Ik volgde de hovenier en boomteelt opleiding. Daar was het echt leuk." Hij haalde zijn diploma's met glans. Hij wilde graag de opleiding aan de Hogere Agrarische School volgen, maar daar was binnen het gezin geen ruimte voor. Achteraf vindt hij dit nog steeds spijtig.

Tijdens een vakantie bij zijn oom en tante in Honthem (nabij Margraten) ontmoette hij zijn grote liefde Monique. Hij verhuisde meteen naar Limburg. Hij woonde bij zijn oom en tante en was werkzaam als hovenier. In 1986 begonnen Monique en Frank met hun eigen kwekerij. Ze maakten een start in de tuin van zijn oom en tante. Het bedrijf groeide en daardoor moest er meer land bijkomen. Aangrenzend aan dat land kochten ze de grond van hun eigen spaargeld. Het ging om een halve hectare. Eind jaren 80 groeiden ze nog steeds en waren er geen uitbereidingsmogelijkheden meer. Ze vestigden zich toen op het perceel in Margraten waar ze nu nog steeds werkzaam zijn. Het perceel in die tijd was groot, namelijk 2,5 hectare. Nu zijn ze blij dat ze die stap toen gemaakt hebben. Ze hebben deze ruimte nu helemaal in gebruik.

Ze begonnen hun bedrijf met vaste planten. Door de hoogconjunctuur en de opmars van tweeverdieners ontstond er in de jaren 90 een nieuwe trend in tuinen. De onderhoudsvrije stenen tuinen deden hun intreden. Mensen kochten minder vaste planten. Dit zorgde mede voor een verandering binnen het bedrijf. Heel langzaam schakelden ze stapsgewijs over van de vaste planten naar de kruiden die ze nu honderd procent voeren. De keuze voor kruiden kwam mede doordat Frank besloot om een herboristen (kruidendeskundigen) opleiding te gaan volgen. Frank: "Deze studie kwam per toeval op mijn pad. Ik wist niet dat zoiets bestond, maar het raakte me meteen. Het gaf me een euforisch gevoel. Deze opleiding en bezig zijn als herborist voelde als thuiskomen, het voelde heel goed. Ik leerde tijdens mijn studie waarom biologisch zo belangrijk was. Zo ontstond de verandering binnen het bedrijf naar 100% biologische kruiden. Vaste planten vond ik nog steeds mooi, maar de afzet was te klein, dus vandaar uiteindelijk de totale ommekeer.

Veel mensen vonden het leuk dat wij de stap maakten van gangbaar naar biologisch. Kruiden waren opeens hip en dat werkte in ons voordeel. Het zorgde voor aandacht van de media. Dat opende de deuren naar tuincentra en restaurants. Nu, zoveel jaren later, zijn we nog steeds groeiende en maken we mooie stappen." Ze werken samen met restaurants, tuincentra en stadslandbouw projecten, zoals Château St. Gerlach, Tout a Fait, Beluga, Mes Amis, Intratuin, Groenrijk, Tuinzicht Lichtenberg, Tapijntuin, Meesters Catering Maastricht en het Biologisch Kruidentuintje.

Ook verzorgen ze jaarlijks wildplukwandelingen voor de professionele horeca, georganiseerd door Rungis. Dan komen chefs uit heel Nederland bij elkaar om samen meer te weten te komen over wilde planten. Meestal zijn deze wandelingen aan zee, het maritiem biotoop, of bij ons in de omgeving, ongerept kalkgrasland. Mocht je ook interesse hebben in een wildpluk wandeling, dan kun je dit kenbaar maken via info@puur-aroma.com.

Tot nu toe levert Puur Aroma alleen aan bedrijven, maar binnenkort kunnen ook particulieren kruiden kopen via de webshop of op zaterdag in de winkel van 9:00 tot 16:00.

Collage Frank Radder

Voor meer informatie over Puur Aroma: www.puur-aroma.com

Door: Frederique Pronk