ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Eveline Arnold

Eveline Arnold

de natuur is de beste plek om door beweging jezelf te leren kennen en je zelfvertrouwen te ontwikkelen

Vandaag interview ik Eveline Arnold bij haar thuis. Zij is samen met haar man al ongeveer 15 jaar lid van de Eerste Maastrichtse Dahlia Vereniging. Nog steeds heeft ze veel plezier met het bezig zijn in haar tuin en in de gezamenlijke activiteiten die binnen de vereniging plaatsvinden. "Binnen deze vereniging zijn er duidelijke richtlijnen", vertelt Eveline. "Zo kun je alleen in aanmerking komen voor een stukje grond als je naast de hoofdpaden Dahlia’s kweekt. De rest van je stuk grond kun je dan naar eigen inzicht inrichten. Ook zijn er gezamenlijke activiteiten waarbij je aanwezig moet zijn. Het voordeel van deze richtlijnen is dat er een hele mooie bloemenzee ontstaat met een duidelijk patroon. Het is ook heel gezellig om hier een tuin te hebben, omdat je naast individueel werken ook veel sociale contacten hebt. Een prettige bijkomstigheid is dat elk jaar je stuk grond omgeploegd word. Hierdoor is het minder zwaar werken in de tuin." Dit gaf voor hen de doorslag om zich aan dit groene avontuur te wagen. Eveline wist namelijk uit ervaring hoe zwaar de voorbereidingswerkzaamheden waren.

Nu we hier zo zitten zie ik dat de liefde voor groen niet alleen in de moestuin aanwezig is, maar doorweven is in het hele huis. In de keuken hangt een prachtige collage aan foto’s met de thema’s groenten, fruit en bloemen. Het zijn allemaal eigen gemaakte foto’s. Daarnaast ligt het aanrecht vol met heerlijke tomaten en courgettes uit eigen tuin. Het is een rampzalig jaar geweest voor de tuin, maar het levert wel prachtige tomaten op en daar is Eveline heel blij mee. Als ik zo rondkijk, zie ik door de hele kamer prachtige gezonde planten staan. Het kleine tuintje is ook omgetoverd tot een tuin waar flora en fauna heerlijk kunnen vertoeven. "In de tuin staat een prachtige boom die deze zomer veel verkoeling heeft geboden", vertelt Eveline. "Het is zo fijn wat de natuur ons te bieden heeft."

Eveline groeide op in een gezin waar veel aandacht was voor de natuur. In haar jonge jaren ging ze braaf met het gezin mee naar de toen al door IVN georganiseerde wandeltochten. Haar vader had een volkstuin en daar gingen ze ook vaak mee naartoe. In haar puberjaren hield de interesse voor de natuur een beetje op, maar toen Eveline ging samenwonen met haar huidige man groeide deze interesse weer. Eveline: "Op het balkon probeerden we wat groenten te verbouwen, maar het was duidelijk dat we daar geen verstand van hadden. Door vallen en opstaan hebben we mogen leren en nu, zo veel jaren laten, zijn we ervaren moestuiniers."

Nu heeft ze weer een klein moestuintje op het balkon, net zoals vroeger. Vorig jaar hadden ze daar ook nog een kastje staan, maar dat is helaas gesneuveld. Dit jaar was deze overigens helemaal niet nodig. De tomaten zijn rijkelijk gegroeid door de hitte en de weinige regenval. Ik vraag of haar kinderen, die inmiddels uit huis zijn, iets met de natuur hebben. Eveline: "We hebben onze drie kinderen zo veel mogelijk met de natuur in aanraking gebracht. Allemaal hebben ze daar duidelijk iets mee, maar wel op hun eigen manier. Een van onze dochters heeft zelfs haar eigen moestuin."

Eveline is naast haar groene bezigheden actief met haar eigen onderneming Maatspel. Ze is psychomotorisch kindertherapeut en muziekdocent. Eveline weet als geen ander hoe belangrijk beweging voor kinderen is. Eveline: "De natuur is de beste plek om door beweging jezelf te leren kennen en je zelfvertrouwen te ontwikkelen. Helaas is buiten of in de natuur spelen niet meer een vanzelfsprekendheid en daardoor kunnen kinderen zich vaak niet optimaal ontwikkelen. De stedelijke omstandigheden zijn daar simpelweg niet voor ingericht." Eveline wil daar verandering in brengen en het wel weer mogelijk maken dat kinderen echt kunnen spelen. Ze ontwikkelt momenteel een programma om daar iets in te kunnen betekenen. Eveline: "Binnen de natuur kan een kind zich motorisch ontwikkelen. In de natuur ervaren kinderen uitdagingen en grenzen, waardoor ze leren wat de consequentie is van een bepaalde handeling. Je kunt je verwonderen en een groot welbevinden ervaren. De natuur verandert continu en bij elke verandering kan er een ander gevoel ontstaan. Het voelt anders in een vol bos met vele schaduwpartijen dan op een meer open plek. Dit zijn allemaal gevoelservaringen die kunnen bijdragen aan een gezonde ontwikkeling. Je zult de natuur meer opzoeken als je je als jong kind vaak in de natuur hebt begeven. Dat heeft dan weer gunstige invloeden op je als volwassene." De ideeën die Eveline heeft klinken mooi en ik hoop dat ze handen en voeten gaan krijgen. Wij van Groen Maastricht hopen natuurlijk dat de plannen door mogen gaan, zodat meer kinderen gaan genieten van de natuur.

Collage Eveline Arnold

Voor meer informatie over Eveline en haar werkzaamheden: www.maatspel.nl
Voor meer informatie over de Eerste Maastrichtse Dahlia Vereniging: www.emdv.nl

Door: Frederique Pronk