ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Brigitte Vandewall

Brigitte Vandewall

met mijn geadopteerd perceeltje via mijn groen maastricht kan ik tuinieren en bijdragen aan een groenere straat

Vandaag interview ik Brigitte Vandewall, die nu al een jaar een eigen stukje openbaar groen adopteert via de gemeente. In 2015 gaf ik haar de folder van Mijn Groen Maastricht, waarin inwoners van Maastricht werden opgeroepen om mee te doen Maastricht groener te maken. Ze was erg enthousiast over dit initiatief. Ze vroeg me om een stapel folders en is deze in haar buurt gaan verspreiden. Brigitte woont samen met haar zoon in een appartement in het centrum van Maastricht. Ze woont graag in de stad, maar ze zou het fijner vinden als er meer aandacht zou komen voor meer groen in Maastricht. Ze heeft een klein balkon waar maar weinig zonlicht op schijnt. Daarnaast is het uitzicht aan de achterzijde van haar woning behoorlijk grijs geworden. Brigitte: "Het laatste beetje groen dat er nog stond is weggehaald. Zo hebben prachtige oude bomen ruimte moeten maken voor meer licht in de woningen van de mensen."

Brigitte is blij dat er wel groen is aan de voorzijde van haar woning. Zo is de straat een aantal mooie bomen rijk met daaromheen boomspiegels die onderhouden worden door de gemeente. Brigitte: "Door de oproep van de gemeente bood het mij de mogelijkheid bij te dragen aan een groenere straat en zelf ook nog te kunnen tuinieren. Het adoptieproces verliep allemaal heel vlotjes. Via de website van Groen Maastricht heb ik contact gezocht met de gemeente. Iemand van de gemeente kwam langs om mijn situatie te bespreken. Je maakt dan onderling afspraken en je tekent een contract. Daarna levert de gemeente het perceeltje zo aan, zodat je van start kunt gaan. In mijn situatie werden de struiken en stronken weggehaald, zodat ik met een mooi stukje grond kon beginnen. Daar begon dan mijn groene reis. Nu, een jaar later, geniet ik elke dag van het moois dat ik samen met de natuur heb gecreëerd. Het leuke is dat mensen ook heel positief reageren op mijn tuintje."

Brigitte is van mening dat de inwoners van Maastricht meer zelf mogen gaan doen aan het vergroenen van hun omgeving. Brigitte weet als geen ander hoe belangrijk groen is voor onze stad. In 1999 startte ze met haar bedrijf Demarrage Fietskoeriers. Brigitte: "Tijdens het fietsen heb ik ervaren hoe onzuiver de lucht in Maastricht is. Soms heb ik het gevoel dat ik nergens schone lucht kan inhaleren. Het zou alleen daarom al super nodig zijn om meer groen aan te planten." Brigitte haalt nog een voorbeeld aan: "Sinds het groen, voornamelijk de bomen, zijn weggehaald op het parkeerterrein aan de stadskant van het station heb ik meer last van de geluiden van treinen. Voorheen kon ik lekker slapen met de ramen open, maar nu is dat onmogelijk doordat al heel vroeg de activiteiten beginnen bij de NS. Groen heeft dus ook een mooie functie om geluiden zachter te laten binnenkomen. Ik was eens bij een lezing en daar werd geluid als het asbest van nu omschreven. Het geeft heel veel interne stress. Dit is nog best onbekend voor mensen. Dus meer groen is alleen maar positief. Er zijn eigenlijk geen nadelen."

Naast haar werkzaamheden als directeur van Demarrage Fietskoeriers denkt ze vrijwillig mee hoe Centrummanagement Maastricht en Maastricht Bereikbaar zaken kunnen optimaliseren. Brigitte: "Door mee te denken en mijn ervaringen te delen die ik heb opgedaan binnen mijn koeriers werkzaamheden, kan ik mede een stempel drukken op een stukje duurzaamheid voor de stad."

Het is duidelijk, ik heb hier te maken met iemand die goed op de hoogte is als het gaat over de voordelen van groen. Daarnaast gaat ze uit van eigen kracht en inzet om zo samen te komen tot een mooi resultaat. Stiekem hoop ik dat ze ooit nog eens iets gaat doen met waar ze voor afgestudeerd is. Als architect weet ik namelijk zeker dat ze veel invloed zou uitoefenen op een groene omgeving, puur omdat het groen bij haar intrinsiek aanwezig is.

Collage Brigitte Vandewall

Voor meer informatie over Demarrage Fietskoeriers: www.demarragefietskoeriers.nl

Door: Frederique Pronk