ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Brechje Kolle

Brechje Kolle

ik begeleid graag mensen van jong en oud in hun weg naar zelfontplooiing

Dit keer interview ik een voor mij nog nieuw gezicht: Brechje Kolle. We ontmoeten elkaar bij de Tapijn Brasserie. Brechje is werkzaam voor "Maastricht, Natuurlijk Tapijn". Ze is enorm enthousiast over deze tijdelijke functie. Helaas loopt het project over twee maanden af en moet ze op zoek gaan naar iets anders. Wat ze in een korte termijn heeft proberen te realiseren, is de organisaties Tapijn Brasserie, Tapijntuin en Dierenpark Maastricht meer te laten samenwerken. Ze organiseert educatieve activiteiten rondom dierenwelzijn, natuur en gezonde voeding voor jong en oud. "Daarnaast zijn we bezig om de Tapijntuin te kunnen behouden zonder daarbij afhankelijk te zijn van subsidies. Het samenwerkingsverband goed vormgeven is een enorme uitdaging", geeft ze aan. "Ieder heeft zo zijn eigen insteek en focus. Daardoor heeft het tijd nodig om deze drie goed te kunnen verbinden. Jammer dat de tijd er bijna opzit. Er is meer tijd nodig om dit goed te doen slagen."

Brechje is geboren en getogen in Maastricht. Ze geeft aan dat ze in haar ouderlijk huis een klein stadstuintje hadden waar niet veel viel te beleven. Bij haar familie in Noord-Limburg was dat heel anders. Daar hadden ze grote tuinen waar volop gespeeld kon worden. Deze momenten herinnert zij zich nog goed. Waar echt het zaadje gelegd is voor haar passie voor de natuur, dat is tijdens de boswandelingen met haar vader geweest. Vooral bij het zien van en spelen bij kleine riviertjes en beekjes voelde ze zich enorm gelukkig.

Ze woont voor lange tijd in Nijmegen en voelt zich daar thuis. Toch besluit ze in Arnhem te gaan wonen en in te trekken bij haar toenmalige liefde. In Arnhem krijgen ze hun eerste kindje. Ze maken al snel de keuze om te verhuizen naar Maastricht. Ze vinden Maastricht een mooie stad voor kinderen om in op te groeien. Brechje: "Stad en natuur zijn hier nog mooi in evenwicht. Daarnaast kent Maastricht mooie tradities die heel waardevol kunnen zijn voor opgroeiende kinderen, zoals carnaval."

Wat Brechje nu erg waardevol vindt aan Maastricht is dat er steeds nieuwe creatieve broedplaatsen ontstaan, zoals de tapijnkazerne, de brandweerkanzerne, het werkgebouw en de vele nieuwe stadslandbouw projecten die meer en meer ontstaan.

Haar afgeronde studies als docent gezondheidszorg en welzijn en loopbaancoach bieden haar gelukkig genoeg kansen in het zuiden. Ze is dan ook werkzaam geweest als docent op diverse scholen. In grote lijnen begeleidt ze graag mensen van jong en oud in hun weg naar zelfontplooiing. Naast dit alles heeft ze veel affiniteit met milieu, natuur, duurzaamheid en gezondheid. Eigenlijk komt deze kennis nu enorm van pas bij het verbinden van mensen en bij het organiseren van diverse activiteiten. Brechje geeft aan dat ze voor een organisatie zoals het CNME zou willen werken. Ze zou dan graag een soortgelijke functie als nu bekleden, maar dan deel uitmakend van een team met bevlogen en inspirerende mensen.

Naast haar werkzaamheden voor "Maastricht, Natuurlijk Tapijn" is ze vrijwilliger bij de Tapijntuin. Ze vindt het een prachtig project. Ze geniet ervan met haar handen in de aarde te wroeten. Brechje: "Je komt in zo’n tuin zo gemakkelijk in een flow. Eigenlijk is het heel laagdrempelig vrijwilliger te zijn in deze tuin. Het is vooral leuk en leerzaam en je komt in contact met gelijkgestemden." Ze neemt af en toe haar kinderen mee, zodat zij ook meekrijgen hoe voedsel groeit. Ze merkt dat haar drie meiden de tuin op ieder hun eigen wijze beleven. Dat is leuk om te ontdekken.

Brechje hoort een paar duiven en vertelt dat ze deze geluiden nou zo leuk vindt hier in het park. Brechje: "Het brengt me terug naar mijn fijne kindertijd in de binnenstad. Voor mijn raam zaten altijd duiven te koeren. Die geluiden geven mij dat veilige gevoel van thuis zijn waar alles veilig is."

Collage Brechje Kolle

Door: Frederique Pronk