ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Bram de Volder

Bram de Volder

groen is onlosmakelijk verbonden met ons, wij zijn natuur en we kunnen de natuur niet loskoppelen van onszelf

Wie zeker niet als groene gezicht mag ontbreken is Bram de Volder. Binnen het groene wereldje kennen de meeste mensen hem wel. Hij werd al vroeg enthousiast van LOCOtuinen en zorgde er samen met andere vrijwilligers voor dat dit project van de grond kwam. Zijn motivatie was: "Zo gezond mogelijke gewassen op het bord krijgen van mensen en een boer zijn ambacht uit laten oefenen tegen een eerlijke prijs."

Tijdens ons gesprek merk ik dat Bram enorm gepassioneerd is over het bodemleven. Het bodemleven gaat veel verder dan alleen het herstel en behoud van de natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem. Zo geeft Bram aan dat het herstel van de bodem (aarde) veel invloed heeft op het herstel van ons interne bodemleven (darmen). Bram: "Als de bodem gezond is dan zijn de planten die erop groeien ook sterk en gezond. Deze planten vertonen dan ook weinig tot geen ziektes en zijn weinig gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zo is het ook met ons gesteld. Krijg je als mens de juiste basis elementen aangereikt, dan kun je je ontwikkelen tot een sterk en gezond individu. Gezondheid is dan meer dan de afwezigheid van ziekte, maar is vooral het optimaliseren van veerkracht. Dit herstel in gezondheid heeft weer invloed op onze maatschappij. Een warm nest om in op te groeien, het soort onderwijs, genoeg zingeving aan het leven, beweging, gezonde stress en energetische voeding zijn bepalend voor deze gezondheid."

Eigenlijk praat Bram voornamelijk over hoe hij denkt weer een gezonde maatschappij te kunnen creëren. Dit thema boeit Bram enorm en hij deelt deze visie met zijn vriendin. Samen willen ze bijdragen aan het herwaarderen van een gezonde leefstijl en daarmee vooral ook de leefomgeving. Gezondheid is namelijk al lang niet meer het logische gevolg van onze omgeving en dat zou het wel moeten zijn. Ze zijn op zoek naar een mooie plek waar ze met andere mensen een gezonde leefomgeving kunnen creëren om te verbinden en te inspireren. Deze plek is bedoeld als locatie waar mensen kunnen leren en elkaar inspireren over de oorzaken van gezondheid. Bram wil daar vooral zijn verhaal doen vanuit het bodemleven, de aarde. Samen willen ze zo een mooie basis leggen voor hun kinderen en al die andere kinderen en ouders die een andere wereld voor ogen hebben.

Bram is niet alleen bezig om “groen” van de grond te krijgen. Hij is voornamelijk gericht op de algehele gezondheid. Bram: "Groen is een onderdeel van dat geheel. Het gaat er niet om dat we bezig gaan met groen om maar iets met groen te doen. Het moet veel meer van binnenuit komen dat groen onlosmakelijk verbonden is met ons. Wij zijn natuur en we kunnen de natuur niet loskoppelen van onszelf."

Collage Bram de Volder

Voor meer informatie over LOCOtuinen: www.locotuinen.nl

Door: Frederique Pronk