ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Birgitt Olislagers

Birgitt Olislagers

het is mooi om processen die de planten doorlopen vast te leggen in een tekening

Vandaag interview ik Birgitt Olislagers. Ik wil graag meer over haar te weten komen en waarom de natuur zo’n grote rol speelt in haar illustraties en handgemaakte interieur accessoires. Een tijdje geleden viel mijn oog op een van haar werken en ik was meteen verkocht. Nog leuker was de ontdekking dat Birgitt in Maastricht woont en werkt en dat ze dol is op de natuur. Voor mij dus een reden om haar tot groene gezicht te maken. De natuur is haar grote inspiratiebron en deze verwerkt ze daarom in al haar werken. Ooit dacht ze dat ze geen groene vingers had, maar later bleek dit onjuist te zijn. Als kind had ze weinig met de natuur. Waarschijnlijk kwam dat mede doordat ze weinig over de natuur geleerd kreeg binnen haar opvoeding.

De liefde voor planten ontstond in een periode waarin ze minder goed in haar vel zat. Planten hebben haar toen geholpen op de weg terug naar herstel. Ze studeerde in Amsterdam Fashion & Branding en was daardoor woonachtig in Zaandam. Ze experimenteerde op haar studentenkamer met het houden van kamerplanten en merkte als snel dat ze hier heel blij van werd. Boven verwachting bleven de planten heel gezond en groeiden ze zelfs goed. Ze ging ook meer buiten van de natuur genieten.

De seizoenen vindt ze fascinerend, omdat deze altijd wat nieuws brengen om te ontdekken. De natuur in het groot of klein probeert ze te vangen in haar werk. Dat levert prachtige kunstwerken op. Op deze manier kun je via haar werk nog meer van de natuur genieten.

Momenteel richt ze zich volledig op het illustreren en realiseren van handgemaakte interieur accessoires. Haar werk is online te koop en inmiddels bij zo'n 50 retailers in Nederland. Ze woont nog bij haar ouders. Ze heeft een inspirerend atelier in de kelder. Daar kan ze geen planten houden omdat daar geen zonlicht komt. Op haar slaapkamer kan dat gelukkig wel. "Daar is het zo ongeveer een oerwoud", vertelt ze lachend.

Birgitt maakt graag stedentrips en gaat dan vooral op zoek naar de botanische tuinen. Zo was ze laatst in Berlijn, waar ze enorm genoot van wat ze daar weer aan moois heeft mogen bewonderen. Deze trips dragen bij aan de inspiratie voor haar werk.

Sinds kort heeft ze ook een lidmaatschap en een leuk stukje grond van 200 vierkante meter bij De Häöfdabbers in Heugem. Daar wroet ze geregeld lekker met haar handen in de aarde. Het levert heel veel op zo’n moestuin maar het kost wel veel tijd. De tuin levert prachtige bloemen op en lekkere groentjes, die ze verwerkt tot een heerlijk gerecht. Ze neemt ook echt de tijd om te tekenen in haar tuin. Birgitt: "Het is mooi om dan processen vast te leggen die de planten doorlopen. Het is wonderlijk hoe zoiets verloopt." Wat ze ook leuk vindt zijn de spontane ontmoetingen die ze hier heeft met de mensen vanuit diverse culturen. Ze eten geregeld met een grote groep mensen en dan leer je veel van elkaar. Zo heeft ze al vaker nieuwe smaken mogen ontdekken. Birgitt: "De Häöfdabbers is een bijzondere moestuinvereniging. Er worden geregeld leuke activiteiten georganiseerd om kennis met elkaar te delen. Zo hebben laatst een aantal deelnemers een lemen rocket stove gebouwd en al eerder een pizza oven. Er worden bijen gehouden en een poosje geleden hebben we zuurkool leren maken van onze eigen kool."

Het is leuk om de verhalen van Birgitt te beluisteren over haar dagelijkse werkzaamheden en hobby’s. Knap ook dat ze al op zo’n jonge leeftijd goed weet wat goed voor haar is en daar al zo duidelijk voor kiest. Ik hoop dat ze mag groeien met haar bedrijf en dat ze nog heel veel mensen blij mag maken met haar kunstwerkjes.

Ben je overigens ook op zoek naar een leuke moestuin? Binnen de Häöfdabbers zijn er nog plekjes vrij en iedereen is welkom. Ben je nieuwsgierig naar haar werk bekijk dan eens haar website en wie weet hangt er binnenkort ook een echte Olislagers bij jou aan de muur. Ik ontvang van haar een prachtige illustratie die ik in ieder geval een prominente plek ga geven in onze woning.

Collage Birgitt Olislagers

Door: Frederique Pronk