ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Birgit Spoorenberg

Birgit Spoorenberg

met onze zintuigen kunnen wij de oude vrienden weer integreren in ons dagelijks leven om zo onze gezondheid weer terug te krijgen

Vandaag interview ik Birgit Spoorenberg. Birgit is arts en geeft les aan artsen in opleiding en geeft gezondheidscursussen gebaseerd op de natuur door het hele land. Ze vraagt of we ons gesprek al wandelend kunnen voeren. Dat lijkt mij een goed plan, zeker nu de weergoden ons gunstig gezind zijn. Birgit geeft aan dat ze de natuur zo veel mogelijk integreert binnen haar dagelijkse bezigheden. “Het is een oude vriend, de natuur en zij heeft een gunstig effect op ons”, zegt ze. Binnen de cursussen die ze door het hele land geeft, vertelt ze veel over deze oude vrienden en wat ze voor ons kunnen betekenen. Birgit: “Oude vrienden zijn niets meer dan dat wat voor ons bekend is en dat wat ons geen stress oplevert. Met onze zintuigen kunnen wij deze oude vrienden weer integreren in ons dagelijks leven om zo onze gezondheid weer terug te krijgen. Op blote voeten lopen door de natuur is daarvan een goed voorbeeld. Het zorgt ervoor dat ons stressniveau al binnen een half uurtje daalt. Verder zijn voedingsmiddelen uit de natuur zoals fruit, groenten, kruiden en noten zeer gunstig en ook oude vrienden.” Birgit geeft aan dat de laatste jaren ons leven zo sterk is veranderd dat onze genen dit niet meer kunnen bijbenen. Birgit: “Wij evolueren simpelweg niet zo snel en als mens kunnen we daardoor in de problemen komen. Onze oude vrienden integreren in ons dagelijks leven kan ons helpen gezond te blijven.”

De reden waarom Birgit ooit voor het vak arts koos, was geïnspireerd op het kijken naar de serie Medisch Centrum West. Daardoor kwam ze op het idee een theater- of artsenopleiding te gaan volgen. Van de theateropleiding heeft ze een klein beetje geproefd, maar uiteindelijk is ze gezwicht voor de opleiding als arts. Toen ze klaar was met haar opleiding en ook al ervaring had opgedaan binnen haar werkgebied, begon ze aan een nieuw avontuur. Ze kreeg haar eerste kindje. Bij de zwangerschap van haar tweede kind werd ze geïnspireerd door haar toenmalige verloskundige. Haar verloskundige had al flink wat werkuren achter de rug en sloeg een aangeboden maaltijd af, ondanks dat ze al heel lang niets had gegeten. Ze gaf aan heel lang zonder eten te kunnen zolang ze maar de juiste voeding tot zich nam. Voor Birgit was dit ondenkbaar. Zij moest zelf om de twee uur iets eten anders werd ze heel nukkig en onproductief. Dit nieuwe inzicht zette Birgit in beweging om verder te gaan studeren. Ze koos voor de opleiding klinische Psycho-Neuro-Immunologie. Bij deze opleiding ging een nieuwe wereld voor haar open. De opleiding is de grondslag voor haar eigen manier van werken. Binnen de geneeskunde leerde ze voornamelijk dat de ziekte centraal staat, ook wel pathogenese genoemd. Waar ze na haar aanvullende opleiding meer mee bezig ging, was dat gezondheid juist centraal ging staan ofwel salutogenese. Ze kwam erachter dat ze mensen nu beter handvatten kon geven om zo hun gezondheid gunstig te beïnvloeden. Birgit: “Eigenlijk maakt het niet uit op welke manier je je gezondheid verloren hebt en in welke ziektevorm dit zich uit. De weg terug naar gezondheid is voor heel veel mensen grotendeels hetzelfde. Voeding, beweging, psychologie, sociale interactie en kennis omtrent de werking van het menselijk lichaam zijn de ingrediënten en uitleg is de sleutel tot succes.”

Ze ruilde de een-op-een consulten in voor cursussen die ze in groepsverband ging geven. Daarbij betrok ze meer en meer de natuur. Ze wil naast vertellen ook echt iets doen met haar cursisten. Als een cursus gegeven wordt in bijvoorbeeld een stadslandbouw project, kunnen ze ook meteen toepassen wat ze mensen vertelt. In een aantal jaren tijd heeft ze al vele cursussen en activiteiten verzorgd en verspreidt ze haar kennis door heel het land. Steeds meer ziet ze ook hoe stress invloed heeft op onze gezondheid en de natuur is daar een van de beste medicijnen voor. Dit heeft er voor gezorgd dat Birgit naast haar cursusaanbod nu ook bosbad evenementen verzorgd. Shinrin-yoku is het Japanse woord voor bosbad: een rustpunt als tegenwicht voor de drukte van alledag. De bedoeling van dit evenement is dat er weer met de zintuigen de natuur ervaren wordt. De bijwerking hiervan is het tot rust brengen van je stresshormonen en een boost voor je afweersysteem. Ook is ze momenteel bezig met een theatervoorstelling die over het thema stress gaat. Het bijzondere is dat ze haar liefde voor theater nu samen kan brengen met haar kennis op gebied van gezondheid. Alles lijkt nu mooi samen te vallen en dat maakt haar heel gelukkig. Ik zelf ben heel dankbaar voor ons gesprek. Het is toch heel mooi om te zien dat groen zo belangrijk is voor onze gezondheid. Ik ben gemotiveerd om binnen mijn dagelijkse leven meer oude vrienden op te zoeken, zodat dit mijn gezondheid nog meer bevordert.

Collage Birgit Spoorenberg

Voor meer informatie over de cursus salutogenese: cursussalutogenese.nl

Door: Frederique Pronk