ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Bart Dekker

Bart Dekker

wij zullen laten zien dat wij met het landhuis een meerwaarde zijn voor de stad Maastricht

Dit keer heb ik een gesprek met Bart Dekker bij het Landhuis langs de maas. Het Landhuis is een voorhuis van het Landbouwbelang. Vanuit de binnenplaats zie ik overal leuke details. Elk hoekje is weer anders en spreekt tot de verbeelding. Bart ontvangt mij met een vriendelijke groet. Hij neemt me mee naar een plekje waar we rustig kunnen praten.

Bart komt oorspronkelijk uit Enschede. Hij vertelt enthousiast over de tijd waarin hij vaak liftte. Daardoor kwam hij met veel verschillende mensen en hun zienswijze in contact. Het inspireerde hem in zijn kijk op het leven. Bart ging via internet op zoek naar een maatje. Vanuit Maastricht kwam er een reactie. Hij ging erop af en wat als grapje begon, kreeg opeens een andere wending. Hij werd verliefd op zijn maatje en op de stad Maastricht.

In Maastricht ging hij naar de Pabo, maar dat bleek al snel niets voor hem. Hij maakte de switch naar de studie Social Work (Hogeschool Zuyd) die hij afrondde. Tijdens zijn studie las hij een boek over Transition Towns. Dit onderwerp sprak hem zo aan, dat hij vanuit zijn stage Transition Towns Maastricht oprichtte.

Daar vanuit ontstonden verschillende initiatieven. Zo maakten ze met 120 sterk de Maastrichtse fietsbrug helemaal groen met groene filter lampen. De boodschap was dat ze Maastricht groener kwamen maken. Buurttuin 6211 was hun eerste tuin project. Voorheen was het een vieze leegstaande parkeerplaats. Nu kan de buurt hier genieten van een stukje groen midden in de stad. Ook is Bart betrokken geweest met de opstart van de weggeefwinkel. Ondanks vele presentaties en discussieavonden bleef de groep ietwat klein en kwam het niet goed van de grond.

Bart ging gekraakt wonen binnen het Landbouwbelang. Ze gingen het Landhuis renoveren vanuit een behoefte een lichtere plek te creëren voor hun dromen. Dromen die hij al eerder had, konden daardoor gerealiseerd worden. Zo ontstonden in samenwerking initiatieven als het Repair Café, kookworkshops, brood en pizza bakken en allerlei vieringen. Het moest een broedplaats worden voor eigen initiatieven. De functie was tweeledig. Enerzijds een broedplaats voor initiatieven van jonge ondernemers. Anderzijds wilde Bart graag Transition Towns een plek geven, maar helaas had Transition Towns Maastricht een kort leven. Al leeft de gedachte bij velen in het Landhuis nog steeds.

Bart: "Bij de start van de renovatie bakte we brood en maakte we soep voor degenen die meehielpen. Iedereen was welkom. We lieten vrij wat er zou ontstaat. Het Landhuis werd een soort huiskamer voor ontmoeting en eigen initiatieven. Er ontstonden pop-up initiatieven. Nu jaren later heeft het Landhuis echt draagvlak gekregen. Dat het Landhuis ooit weg moet, is bijna zeker. De locatie is top. Als er een betere bestemming voor gevonden wordt, kunnen we hier niet blijven. Wij zullen laten zien dat wij een meerwaarde zijn voor de stad Maastricht. Daar zijn we nu flink mee bezig. We gaan alles mooier, opgeruimder, veiliger en toegankelijk maken. Binnen drie jaar tijd willen we een podium, huiskamer café, agenda, een gastheer, informatie borden ofwel betere communicatie en uitstraling realiseren." Tussen alle werkzaamheden door was Bart ook nog actief bij de proeftuin gelegen in het Sphinxpark. Hier hadden ze te maken met zwaar vervuilde grond, dus moesten ze met verhoogde bakken werken. Het eerste jaar was een feestje, maar daarna werd de sfeer minder door het vele vandalisme waarmee ze te maken kregen. Helaas was de proeftuin van korte duur.

Op dit moment timmert Bart aan de weg voor zijn nieuwe initiatief Caracola. Een organisatie die groepen en initiatieven gaat helpen in het vinden en realiseren van tijdelijke broedplaatsen. Het is duidelijk dat Bart niet stil zit en steeds weer op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Wij zullen vast nog veel van hem horen.

Collage Bart Dekker

Voor meer informatie over Bart Dekker en Caracola: LinkedIn Bart Dekker
Voor meer informatie over het Landbouwbelang: landbouwbelang.org
Voor een indruk van Proeftuin Sphinxpark: Zaaifeest Proefpark Maastricht

Door: Frederique Pronk