ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Arjen Ricksen

Arjen Ricksen

ik zou graag meer eetbare vruchten willen zien in de openbare ruimtes van Maastricht

Het is een erg warme dag waarop Arjen Ricksen en ik ons interview gepland hebben staan. We besluiten ons gesprek te verplaatsen naar het zwembad in verband met de hitte. In de schaduw onder de bomen is de temperatuur aangenaam. "Mooi zijn die bomen", zegt Arjen, "maar het zou nog leuker zijn als ze eetbare vruchten zouden dragen." Arjen zou zo graag veel meer eetbaars willen terugzien in de openbare ruimtes van Maastricht. Arjen: "Zo zou de groene loper een hele geschikte locatie zijn voor veel eetbaars zoals notenbomen en bessenstruiken." We pakken onze spullen uit en Arjen begint zijn verhaal.

Hij was een peuter toen zijn ouders uit elkaar gingen. Daardoor kwam hij heel vaak bij zijn opa en oma, omdat zijn moeder moest werken. Hij vond het heel fijn bij zijn opa en oma in Mariadorp te Eijsden. Achter die woning hadden ze een gigantische moestuin en hij mocht zijn opa meehelpen in de tuin. De buren moesten altijd een beetje lachen, omdat Arjen wel meehielp, maar echt hulp had zijn opa natuurlijk niet van zo’n klein mannetje. Hij was als kind enorm veel buiten en dat vond hij ook heerlijk. Hij is in alles de natuur blijven opzoeken. Zo woonde hij in zijn jeugd in De Heeg en daar struinde hij met zijn vrienden in de weilanden tussen de molenweg en het bos in. Later verplaatste hij zich meer in het bos en in gedeeltes van de grotten. Hij begon ook met bergbeklimmen.

Voor zijn studie en later zijn werk verhuisde hij naar Eindhoven. Hij studeerde daar technische natuurkunde en was programmeur, eerst bij Philips, later bij ASML. Veel vrienden van nu kennen hem alleen van zijn groene kant. Het programmeren heeft hij volledig achter zich gelaten. Arjen: "Het verdiende goed, maar het paste niet bij me." In de natuur vindt hij meer inspiratie. Daar voelt hij zich het meeste thuis. Hij heeft een tijdje door Nieuw-Zeeland gereisd, heeft een cursus permacultuur ontwerp gedaan en werd actief voor Transition Town Eindhoven. Ook was hij actief bij de NatuurSUPERmarkt Eindhoven. Dit initiatief maakte slim gebruik van loze stadsruimte. Daar verbouwden ze groente in verplaatsbare bakken. Toen was dit best nieuw, nu zie je meer van dit soort initiatieven door het land en ook in Maastricht langs de A2.

Hij besloot weer terug te gaan naar zijn geboortestad Maastricht. Hij heeft dan wel veel geleerd over permacultuur, maar nu wil hij ook zelf ondervinden hoe je voedsel het beste kunt verbouwen. Hij huurt daarom twee grote stukken grond op het moestuincomplex in De Heeg. Hij experimenteert er op los. Nu, na een aantal jaren, is de uitdaging er een beetje van af. Hij doet veel aan vrijwilligerswerk. Zo heeft hij op Tuinzicht Lichtenberg de aanplant van fruitbomen en wilde haag ontworpen en begeleid en is hij nu bij Natuurtuinen Jekerdal bezig met de aanleg van een permacultuur voedselbos.

Naast het vergaren van kennis over ecologisch voedsel verbouwen, verdiept hij zich ook in de techniek achter duurzame bouw. Zo is hij erg gecharmeerd over strobalenbouw. Ook blijft technologie hem fascineren, zoals amorfe zonnecellen en aardwarmtekorven. Het leuke is dat zijn studie het hem mogelijk maakt deze materie goed eigen te maken. Nu is de tijd gekomen iets te doen met zijn verworven kennis en zijn lang gekoesterde droom waar te gaan maken. Samen met zijn moeder ontwerpt hij een passiefhuis in stroleembouw in Eckelrade met een grote permacultuur tuin. Ik kan niet wachten om het eindresultaat te zien.

Collage Arjen Ricksen

Voor meer informatie over Vrienden Natuurtuinen Jekerdal: www.vriendennatuurtuinenjekerdal.nl

Door: Frederique Pronk