ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Annelies Verbocht

Annelies Verbocht

ik begeleid mensen door de aandacht te richten op voeding, gezondheid en leefwijze in combinatie met de seizoenen

Groen gezicht Annelies Verbocht heeft inmiddels al ontelbare cursussen en workshops verzorgd in Maastricht. Annelies zet zich, samen met haar man, al jaren in om Velt (Zuid-Limburg) onder de aandacht te brengen bij mensen die interesse hebben in tuinieren en gezond leven. Velt is een Belgische organisatie gericht op ecologisch leven op het ritme van de seizoenen met respect voor de natuur. Deze visie spreekt Annelies enorm aan. Ook binnen haar eigen welzijnspraktijk Thanda past zij deze visie toe.

Annelies groeide op in een boerengezin. Het gezin was enorm verbonden met de natuur. Haar vader werkte intuïtief als boer op biologisch-dynamische wijze. Als kind hielp Annelies altijd mee in de moestuin. Dat vond ze in haar puberjaren niet altijd even leuk. Later is Annelies zich gaan bijscholen op gebied van moestuinieren. Daar bleek dat ze al ontzettend veel kennis had meegekregen van thuis uit. Ze is haar vader ontzettend dankbaar hiervoor. Annelies verzorgt cursussen zoals moestuinieren voor beginners en gevorderden binnen de Natuurtuinen Jekerdal en op aanvraag op een eigen locatie. Annelies: "Het leuke is dat mijn eigen kinderen nu ook weer aan de slag gaan in het groen. Zo is mijn dochter actief bezig met permacultuur. Ik zie veel toekomst in deze levensvorm."

In het dagelijks leven begeleidt Annelies mensen die op een bepaalde manier vastlopen en niet meer voluit functioneren binnen onze maatschappij. De mensen die haar praktijk bezoeken hebben vaak last van de onnatuurlijke leefomstandigheden waarin zij leven. Ze gaan vaak gebukt onder de druk die zij ervaren vanuit onze maatschappij. Annelies geeft begeleiding en inzicht in hoe je jezelf weer in je kracht kunt zetten. Dit doet ze door de aandacht te richten op voeding, gezondheid en leefwijze in combinatie met de seizoenen. Al wandelend of tuinierend probeert ze inzicht te krijgen in het verhaal en/of probleem van haar cliënt. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat de natuur enorm helend en krachtig voor ons is. Door hier heel bewust mee om te gaan en bijvoorbeeld toch groen aan te brengen in je eigen niet-groene omgeving, heb je een positieve invloed op je gezondheid. Meer informatie over hoe natuur je beter laat omgaan met drukte en stress vindt je in het artikel Beetje natuur, grote invloed van IVN.

Annelies is ook zeer enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen die steeds meer rondom groen ontstaan in Maastricht. Mooie groen projecten komen als paddenstoelen tevoorschijn en dat maakt haar enorm gelukkig. Daar waar ze kan, wil ze een graag verbindende rol bekleden, zodat mensen elkaars kennis gaan delen en het groen nog beter uit de verf kan komen. Het zou mooi zijn als deze nieuwe groen initiatieven zich zouden gaan aansluiten bij Velt. Een project dat lid is van Velt kan cursussen en workshops afnemen voor een mooi bedrag. Ook zijn er educatieve boeken te koop tegen een gereduceerd tarief. Daarnaast kunnen leden van Velt met korting biologische zaden bestellen. Neem gewoon anders zelf eens een kijkje op de website van Velt.

Collage Annelies Verbocht

Voor meer informatie over Velt Zuid-Limburg: beweegt.velt.be/zuidlimburg/1386/welkom
Voor meer informatie over welzijnspraktijk Thanda: www.welzijnspraktijk-thanda.nl

Door: Frederique Pronk