ontwerp & realisatie >> edening

groene gezichten

Groen gezicht: Anne Lefevre

Anne Lefevre

ik wil op een luchtige, niet te belerende manier een voorbeeld zijn voor mijn omgeving

Dit keer steek ik de grens over om het nieuwe groene gezicht te kunnen spreken. Fotografe Anne Lefevre komt oorspronkelijk uit de omgeving van Antwerpen, maar is nu woonachtig in Kanne. Ze is betrokken bij diverse groen projecten in Maastricht en heeft een grote passie voor de natuur. Ik word warm ontvangen in haar nieuwe huis, waar ze samen met haar twee dochters woont. Aan de voor- en achterzijde van haar huis kijk je uit op mooie groene heuvels, waardoor het lijkt alsof ze midden in de natuur woont. "Het is hier heerlijk wonen", vertelt Anne, "en je bent ook zo in Maastricht." Het weer is aangenaam voor de tijd van het jaar, dus nemen we plaats op het terras.

Anne vertelt dat de natuur altijd een belangrijke rol in haar leven heeft gespeeld. In haar jeugd woonde ze nabij Antwerpen in een van de groenste gemeentes van die provincie. Of dit nu nog zo is, dat weet ze niet. Haar ouderlijk huis liep uit op het bos van een baron. Dit bood haar alle ruimte de natuur op te zoeken, met haar vriendjes hutten te bouwen en veel buiten te kunnen spelen. Haar ouders gingen ook vaak met het gezin wandelen in de Ardennen. Tijdens deze wandelingen leerde haar moeder haar drie kinderen de schoonheid van de plantenwereld ontdekken. Mede hierdoor vormde Anne oog voor details. Van haar vader leerde ze meer de natuur te zien vanuit een groter perspectief. De opvoeding en haar woonomgeving zullen zeker bijgedragen hebben aan haar liefde voor natuur.

Anne studeerde een korte tijd communicatie. Ze vond het een leuke studie, maar ze voelde zich niet thuis bij de studenten waarmee ze zich omringde. Daarna ging ze werken voor de radio op de nieuwsafdeling. Daar leerde ze een cameraman kennen, waarbij ze een aantal keren mocht meelopen bij het maken van reclamefilmpjes. Tijdens deze momenten ontdekte ze dat ze dit vak ook wilde gaan leren. Ze besloot naar de filmacademie in Brussel te gaan. Het was een praktische studie, waarbij je alle disciplines binnen film en tv eigen moest maken. Deze studie was een schot in de roos. De opleiding was interessant en ze voelde zich ook thuis bij haar studiegenootjes. Tijdens het eerste studiejaar leerde ze haar ex-man kennen. In het derde jaar verhuisde ze voor de liefde naar Rekem om daar samen te gaan wonen. Na haar studie werkte ze nog twee jaar in Brussel binnen haar vakgebied. Om van Rekem naar Brussel en weer terug te komen verloor ze veel uren aan reizen, die ze ook anders kon besteden. Dit deed haar besluiten om werk te zoeken in haar eigen woonomgeving. Inmiddels raakte ze ook zwanger van haar eerste kindje. Ze richtte zich in die periode meer op fotografie. Dit had tenslotte nauw verband met haar opleiding en dit kon ze goed combineren met de geboorte van haar dochter.

Tijdens haar tweede zwangerschap besloot ze een werkpauze in te lassen. Haar man was inmiddels professioneel wielrenner, waardoor de opvoeding hoofdzakelijk op haar leunde. Het leventje werd klein, waardoor ze besloot om naast het opvoeden van haar meisjes een 2-jarige vakopleiding te gaan volgen in de bloemsierkunst. Doordat haar man steeds hoger in de wielrennerij terecht kwam, moest hij ook meer gaan letten op zijn voeding. Dit zorgde ervoor dat Anne op zoek ging naar gezondere producten. Ze zag per toeval het LOCOtuinen flyertje en was meteen verkocht. Ze raakte enthousiast voor dit concept en is toen in de werkgroep communicatie gaan zitten. Ze fotografeerde voor dit project prachtige foto’s die te zien zijn in de communicatie-uitingen van LOCOtuinen. Verder liep ze ook een aantal keren mee met Sjoen Graas om zo het ambacht binnen de seizoenen in beeld te brengen. Het is grappig dat door de wielrennerij van haar ex-man de verbinding met gezonde voeding weer op haar pad kwam. Haar moeder was kok van beroep en was altijd al bezig met gezonde voeding. De basis die ze als kind mee kreeg op gebied van natuur en voeding biedt ze haar kinderen nu ook, maar dan op haar eigen manier. Anne is blij dat er steeds meer waardevolle initiatieven ontstaan, zoals nu ook weer de coöperatieve winkel Gedeelde Weelde. Anne wil naast haar werk als fotografe zich blijven inzetten voor een duurzamere en gezondere samenleving. De naam Malle Muze voor haar onderneming is dan ook niet gek gekozen. Ze wil op een luchtige, niet te belerende manier een voorbeeld zijn voor haar omgeving.

Collage Anne Lefevre

Voor meer informatie over Malle Muze: www.mallemuze.com

Door: Frederique Pronk