ontwerp & realisatie >> edening

groen maastricht

Volkstuinvereniging Häöfdabbers

Aan de Molensingel, achter Maasveld en naast de voormalige Intratuin, ligt het complex van Volkstuinvereniging Häöfdabbers. De vereniging stamt uit ongeveer 1980 en heeft leden in de leeftijd tussen 20-85 uit Heugem en omstreken van diverse nationaliteiten.

Op de huidige locatie aan de Molensingel zijn 90 percelen van 100 en 200 m2. Sommige tuinders hebben meerdere percelen en ieder kan gebruikmaken van diverse waterpunten, parkeerplekken binnen het hek en een blokhut om te schuilen bij slecht weer.

Eens per jaar houden we een tuinfeest en maken we het gezellig met taart en hapjes gemaakt van eigen oogst en proeven van elkaars jam en vruchtenbrouwsels.

Ecologisch tuinieren

Het complex is in omvorming naar een ecologische tuinstructuur. Dat betekend dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Dat is ook nodig voor de bijen die we op het terrein hebben. Op de tuinen worden groenten, aardappelen, fruit en bloemen gekweekt. Een prima omgeving waar we rekening houden met een gezonde leefomgeving voor ons zelf en onze bijen.

Dieren vrienden

De vereniging huisvest nu 6 bijenvolkeren. Voor hen en andere insecten zoals hommels en solitaire bijen kweken we een diversiteit aan planten en bloemen. Sommige percelen zijn speciaal ingericht met draagplanten. Voor de solitaire bijen zijn er bijenhotels en er komt een valken-toren om op een natuurlijk wijze een te veel aan muizen tegen te gaan.

Speerpunten van de Häöfdabbers

Een aantal van onze leden zet zich in om onze medeleden te enthousiasmeren voor een ecologische manier van tuinieren. Er zijn initiatieven voor thema-avonden met voorlichters over composteren, biologisch bestrijden van ongewenste plagen en informatie over bij-vriendelijk tuinieren. Verder worden er zaden, poot- en plantgoed geruild. Wie wil kan deelnemen in een werkgroep. Deze neemt initiatieven, schrijft een nieuwsbrief en organiseert activiteiten om elkaar te informeren en ecologisch tuinieren te laten ervaren en om gezamenlijk het onderhoud te doen.

Percelen beschikbaar

Momenteel zijn er een aantal percelen vrijgekomen. De percelen zijn 100 vierkante meter groot à 17,50 euro per jaar!

Contact

Volkstuinvereniging Häöfdabbers
Molensingel, Wijk Heugem
Contactpersoon Bram Urlings
06 - 11 95 61 45

facebook de haofdabbers facebook